Presiden Slovakia berniat untuk menghalang rancangan parlimen untuk membubarkan pejabat pendakwaan tertinggi

(SeaPRwire) –   mengatakan Jumaat bahawa beliau akan cuba menghalang rancangan kerajaan baharu untuk memulangkan penuntutan jenayah besar daripada pejabat kebangsaan ke pejabat serantau, menggunakan sama ada veto atau cabaran perlembagaan. Tetapi pakatan pemerintah mungkin dapat mengatasi sebarang veto.

Kerajaan Perdana Menteri populis Robert Fico, Robert Fico merancang untuk mengubah kod jenayah untuk membubarkan pejabat pendakwa khas yang menangani kes-kes serius seperti rasuah dan jenayah terancang menjelang pertengahan Januari, dan memulangkan penuntutan tersebut kepada pejabat serantau, yang tidak menangani jenayah sedemikian selama 20 tahun.

Presiden Zuzana Čaputová berkata dalam ucapan televisyen Jumaat bahawa beliau berfikir perubahan yang dirancang bertentangan dengan kedaulatan undang-undang, dan mencatat bahawa juga telah menyatakan kebimbangan bahawa langkah itu sedang dipercepatkan melaluinya.

Undang-undang yang diluluskan oleh kerajaan Fico pada Rabu perlu kelulusan parlimen dan presiden. Pakatan tiga parti mempunyai majoriti di Parlimen.

Presiden Čaputová boleh menggunakan hak veto, tetapi ia kemungkinan besar hanya akan menangguhkan undang-undang itu kerana pakatan boleh mengatasi veto beliau dengan majoriti mudah. Tidak jelas bagaimana cabaran perlembagaan terhadap undang-undang itu akan berjaya.

Fico kembali berkuasa untuk kali keempat selepas parti kiri skandalnya memenangi pilihan raya parlimen Slovakia pada 30 September dengan platform anti-Amerika Syarikat.

Pengkritiknya bimbang bahawa kembalinya beliau boleh menyebabkan Slovakia meninggalkan laluan pro-Barat dan sebaliknya mengikut arah Hungary di bawah Perdana Menteri Viktor Orbán.

Sejak kerajaan Fico berkuasa, beberapa penyiasat elit dan pegawai polis yang menangani kes rasuah besar telah diberhentikan atau diberi cuti. Perubahan yang dirancang dalam sistem undang-undang juga termasuk pengurangan hukuman bagi beberapa jenis rasuah.

Di bawah kerajaan terdahulu, yang berkuasa pada 2020 selepas berkempen dengan tiket anti-rasuah, puluhan pegawai kanan, pegawai polis, hakim, pendakwa, politikus dan ahli perniagaan yang berkaitan dengan parti Fico telah didakwa dan disabitkan atas rasuah dan jenayah lain.

Beberapa kes lain belum selesai lagi, dan masih tidak jelas apa yang akan berlaku kepada mereka di bawah undang-undang baharu.

Pembangkang telah merancang untuk mengadakan perhimpunan protes di ibu negara pada Selasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.