Presiden South Sudan amaran terhadap memegang kuasa selepas panggilan untuk menangguhkan pilihan raya

(SeaPRwire) –   JUBA, South Sudan (AP) — pada Rabu memperingatkan ahli parlimen “jangan berpegang kuat pada kuasa” hanya beberapa minggu selepas bekas saingannya yang kini menjadi timbalannya mencadangkan penangguhan pilihan raya yang dijangka diadakan pada Disember.

Kiir berkata penangguhan tempoh peralihan ke pilihan raya akan menafikan peluang rakyat memilih pemimpin mereka dan mendesak parlimen meluluskan undang-undang yang diperlukan untuk memudahkan penganjuran pilihan raya.

Presiden itu berucap kepada ahli parlimen ketika parlimen bersidang semula Rabu ini.

sepatutnya mengadakan pilihan raya sebelum Februari 2023 tetapi jadual itu ditangguhkan pada Ogos lepas ke Disember 2024.

Speaker Parlimen Jemma Nunu Kumba berkata ahli parlimen akan giat menjamin semua keperluan pra-pilihan raya dipenuhi.

Timbalan Presiden Riek Machar, yang tentera beliau berperang dalam perang saudara selama lima tahun yang berakhir dengan perjanjian damai 2018, mencadangkan bulan lepas penangguhan kerajaan peralihan untuk membolehkan persiapan yang mencukupi untuk pilihan raya.

Negara pedalaman itu menghadapi krisis ekonomi disebabkan penurunan eksport minyak selepas Sudan yang dilanda perang bulan lepas mengisytiharkan keadaan kecemasan terhadap penghantaran minyak melalui negara itu. Peperangan di Sudan telah menjejaskan penghantaran ke terminal berhampiran Port Sudan di pantai .

Kakitangan awam dan anggota keselamatan di South Sudan tidak dibayar gaji selama enam bulan disebabkan krisis ekonomi.

South Sudan sedang berusaha mewujudkan perlembagaan kekal, suruhanjaya pilihan raya dan pasukan polis bersatu, terdiri daripada faksi pro-kerajaan dan pemberontak, yang akan menyediakan keselamatan kepada negara yang dilanda masalah ini.

Kekerasan komunal masih berterusan di sebahagian South Sudan. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, walaupun memanjangkan misi pengaman di negara itu, mendesak penamatan kekerasan dan menekan kerajaan agar segera memastikan pilihan raya tertangguh diadakan dengan aman dan bebas pada Disember.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.