Presiden terpilih Panama membina kabinet mesra perniagaan

(SeaPRwire) –   pada hari Khamis membina pemimpin perniagaan dan seorang ahli ekonomi ke dalam barisannya, pilihan kabinet pertama dalam apa yang Mulino telah berjanji akan menjadi pentadbiran mesra kepada sektor swasta.

Mulino, kerajaan yang akan memulakan proses peralihan bulan depan, mengambil pemimpin perniagaan Felipe Chapman untuk jawatan menteri ekonomi dan kewangan dan ahli ekonomi Javier Martinez-Acha sebagai menteri luar negeri.

“Kempen sudah berakhir, dari sini seterusnya tugas kita untuk memimpin negara dengan orang-orang terbaik yang mungkin,” kata Mulino.

Chapman adalah anak kepada bekas Menteri Perancangan Guillermo Chapman.

Pelantikannya adalah “jelas pembangunan positif, yang meningkatkan kemungkinan pengurusan fiskal yang lebih kukuh dalam tahun-tahun akan datang,” menulis penganalisis dari BancTrust & Co. dalam nota kepada pelanggan.

Julio Molto, ketua polis kebangsaan di bawah Martinelli, juga akan berkhidmat sebagai menteri perdagangan. Dalam peranannya, Molto akan menyelia penutupan lombong tembaga yang sangat menguntungkan First QuantumFM.TO di negara ini.

Martinelli adalah sekutu rapat Mulino dan telah memimpin tiket presiden sebelum perlumbaannya pada pilihan raya bulan ini disahkan dan Mulino mengambil tempatnya.

Mantan presiden bersembunyi di selepas kesalahannya dalam kes pencucian wang yang dikenali sebagai “New Business” disahkan, walaupun dia masih mempunyai pengaruh berlebihan pada pilihan raya, dengan Mulino melawatinya selepas undian.

Walaupun masalah undang-undang, pentadbiran 2009-2014 Martinelli merupakan zaman kemakmuran ekonomi, dengan perniagaan dan penciptaan pekerjaan berkembang pesat.

Mulino telah bersumpah untuk mengikuti strategi ekonomi Martinelli, walaupun “pihak berkuasa baru akan perlu mengatasi cabaran yang diwarisi dari pentadbiran (keluaran),” menulis penganalisis BancTrust.

“Mengekalkan negara di jalan pengukuhan fiskal berterusan kekal tidak mungkin dalam jangka pendek,” mereka memperingatkan.

Mulino juga melantik Jose Icaza, bekas ketua perdagangan Panama, sebagai menteri untuk Terusan . Laluan perdagangan, salah satu yang paling sibuk di dunia, telah terkena kemarau baru-baru ini dan penyeberangan harian telah dibataskan.

Presiden terpilih mengatakan pada hari Khamis beliau masih perlu melantik menteri dalaman dan menteri pendidikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.