Protes oleh pemandu trak Poland menyebabkan bantuan tentera dan bekalan ke Ukraine tergendala

(SeaPRwire) –   Dewan amal dan NGO yang menyediakan bantuan tentera kepada Ukraine menghadapi penangguhan selama beberapa minggu untuk bekalan kritikal drone, elektronik dan pick-up kerana protes penghantar Poland yang menghalang lintasan sempadan, menurut tiga sumber industri kepada Reuters.

Ribuan lori membawa barang komersial telah terkandas selama berminggu-minggu di persimpangan sempadan Poland dengan Ukraine kerana protes yang bermula pada 6 November. Penghantar di Slovakia memulakan sekatan serupa pada 1 Disember.

Pendemonstran mahu menamatkan lesen penghantar Ukraine, mengatakan pemandu Ukraine mengurangkan harga mereka. Kyiv mengatakan isi padu lalu lintas perang membuat sistem lesen lori tidak praktikal.

Walaupun penunjuk perasaan mengatakan mereka membenarkan bantuan kemanusiaan dan tentera melalui, banyak sumber yang diperlukan oleh angkatan bersenjata Ukraine dibeli oleh pertubuhan awam dan diangkut dalam lori komersial, yang tidak dibenarkan melepasi sekatan.

Kerajaan Ukraine mempunyai sumber kewangan yang jauh lebih kecil daripada Rusia untuk menyokong tentera, yang melancarkan serangan penuh skala pada Februari 2022.

Akibatnya, angkatan bersenjata telah bergantung secara meluas kepada ratusan juta dolar bekalan tambahan seperti drone, kenderaan dan perisai badan dari derma Ukraine sepanjang perang.

Taras Chmut, ketua Come Back Alive, pertubuhan derma tentera terbesar Ukraine, berkata berdozen sistem penglihatan malam dan pick-up serta ratusan drone yang dibekalkan kumpulannya terkandas di sempadan selama berminggu-minggu.

“Ini tidak baik, kerana ia berkaitan dengan projek, jadual dan tarikh akhir … Barang-barang sedang melalui, tetapi ia lebih perlahan daripada sebelum ini,” katanya kepada Reuters.

Beliau berkata Come Back Alive sedang berusaha mengatur persetujuan dengan pihak berkuasa Poland untuk membenarkan laluan tidak terhalang bekalan bantuan mereka, kerana Kyiv tidak mempunyai pilihan selain mengimport banyak item penting dari luar negara.

“Pick-up truck semua datang dari luar negara, kit penglihatan malam semua datang dari luar negara … Drone FPV biasanya datang dari luar negara, dan ini (protes) melambatkan kerja kami.”

Tahap ketergantungan tentera kepada bekalan sukarelawan dan derma tertakluk kepada kerahsiaan perang, tetapi askar dalam perbualan sebelum ini dengan Reuters telah mengatakan sumbangan membentuk sebahagian besar jenis peralatan tertentu.

Masalah di sempadan datang ketika ketidakpastian meningkat mengenai masa depan pakej bantuan EU dan Amerika Syarikat yang lebih besar yang sedang dibincangkan di Washington dan Brussels dan diperlukan oleh Kyiv.

‘MASALAH BESAR’

Protes sempadan menjejaskan pengeluar peralatan tentera, kata Viktor Dolhopiatov, yang menguruskan Engineering Corps, syarikat bukan keuntungan yang membuat pelbagai jenis peralatan yang digunakan oleh angkatan bersenjata Ukraine.

“Jika sekatan berterusan ini boleh menjadi, dan sudah menjadi, masalah besar,” kata Dolhopiatov kepada Reuters.

Beliau memberitahu Reuters sekatan sempadan telah menangguhkan bekalan bahagian untuk mesin di kilangnya, serta komponen untuk unit bekalan kuasa yang digunakan dalam enjin drone dan stesen radio.

“Saya yakin bahawa kuantiti besar bahagian yang pergi ke usaha swasta yang bekerja pada projek pertahanan tidak diragui kini berdiri di sempadan,” katanya.

Sebahagian daripada masalah itu, kata Dolhopiatov, adalah cara termurah untuk menghantar barang mereka dari Poland ialah untuk mengangkutnya bersama kargo lain dalam lori besar, yang meningkatkan kemungkinan mereka ditahan untuk masa yang lama.

Pendemonstran, yang membenarkan kargo tentera, sering tidak berbuat demikian dengan barang ganda guna untuk menyokong usaha perang, katanya.

“Mereka pergi dalam barisan utama.”

Satu cara untuk mengelak sekatan ialah menghantar kargo dalam kereta biasa dan bukan lori, tetapi ini jauh lebih mahal.

Anatoliy Akulov, yang menguruskan tabung derma Ukraine in Armor, yang menghantar bantuan tentera dan kemanusiaan, berkata kos pengangkutan dari Poland ke Ukraine, biasanya $1,700-2,300 setiap kontena, melonjak kepada kira-kira $5,000 pada November.

Akulov berkata penghantaran bahagian drone dan kargo kemanusiaan telah ditangguhkan. Satu penghantaran jala ikan yang bertujuan digunakan sebagai jala anti-drone kini terkandas selama tiga minggu.

“Untuk membawa masuk jala ikan terpakai untuk melindungi askar kami daripada drone, saya memerlukan sekurang-kurangnya $10,000.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.