Protes parti mesra Rusia di ibu negeri Moldova menuntut kerajaan letak jawatan

(SeaPRwire) –   Beberapa ribu orang dari parti yang mesra Rusia mengadakan protes di hadapan bangunan parlimen Moldova pada hari Khamis untuk menuntut perletakan jawatan kerajaan pro-Barat.

Perhimpunan oleh Parti Kebangkitan terhadap kerajaan pemerintah Parti Tindakan dan Solidariti meminta pilihan raya awal dan Presiden Maia Sandu meletak jawatan. Moldova akan mengadakan pilihan raya presiden kemudian pada tahun ini dan pilihan raya parlimen pada 2025.

Parti Kebangkitan kini memegang empat kerusi di parlimen Moldova di negara kira-kira 2.5 juta orang.

Demonstrasi ini adalah yang terbaru dalam siri protes anti-kerajaan yang diadakan sejak 18 bulan lalu, kebanyakannya oleh Parti Shor yang mesra Moscow, yang diisytiharkan tidak berperlembagaan pada bulan Jun tahun lalu oleh Mahkamah Perlembagaan.

Beberapa ahli kanan Parti Shor yang dilarang mengambil bahagian dalam protes Khamis.

Perhimpunan itu datang selepas Perkhidmatan Maklumat dan Keselamatan Moldova, SIS, memberi amaran pada bulan lalu tentang kempen “penyebaran maklumat palsu dan manipulasi” baru untuk cuba mengganggu ketenteraman Moldova dan mengancam hubungannya dengan jiran Ukraine dan Kesatuan Eropah.

Pada Jun 2022 selepas serangan penuh skala Rusia terhadap Ukraine, bekas republik Soviet Moldova diberi status rasmi sebagai calon untuk keahlian EU. Aspirasi itu diperkukuhkan pada Disember lalu apabila Brussels mengumumkan akan membuka rundingan penyertaan untuk Moldova kepada blok 27 negara itu, bersama-sama dengan Ukraine.

“Frekuensi dan skop demonstrasi sedemikian akan meningkat semasa tahun 2024-2025, menyasarkan proses pembaharuan, proses pilihan raya … tetapi terutamanya proses rundingan untuk penyertaan EU,” kata kenyataan SIS bulan lalu.

Beratus-ratus orang menjawab panggilan Parti Kebangkitan untuk protes Khamis dengan mengadakan perhimpunan balasan di Chisinau, di mana kebanyakan mereka melambai bendera EU dan menyatakan sokongan untuk Sandu.

Beberapa hari sebelum pilihan raya tahun lalu, pihak berkuasa Moldova mengharamkan lagi satu parti pro-Rusia, Parti Peluang, daripada mengambil bahagian, yang menyingkirkan kira-kira 600 calon daripada kertas undian – keputusan yang kemudian dibatalkan. Beberapa hari sebelum pilihan raya, SIS mendakwa bahawa parti itu telah menerima wang Rusia yang disalurkan oleh Shor dan digunakan untuk mengganggu ketenteraman negara dan “membeli” pengundi.

Sejak perang di Ukraine bermula pada 24 Februari 2022, Moldova telah menghadapi rentetan masalah yang panjang termasuk krisis tenaga yang teruk selepas Moscow mengurangkan bekalan gas secara mendadak, inflasi yang melambung, dan beberapa insiden serpihan peluru berpandu yang dijumpai di wilayahnya dari peperangan jiran.

Pada bulan Februari tahun lalu, Presiden Sandu berbahas secara terbuka tentang rancangan yang dikatakan oleh Moscow untuk menjatuhkan kerajaan Moldova dengan tujuan meletakkan negara “di bawah Russia” dan menghalangnya daripada menyertai EU. Rusia menafikan tuduhan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.