Putin kata Kissinger ‘layak’ dapat ‘reputasi di seluruh dunia’

(SeaPRwire) –   Pemimpin-pemimpin politik tinggi di Rusia membayar penghormatan kepada Henry Kissinger berikut pengumuman kematiannya pada hari Rabu.

Putin memuji diplomat, akademik dan penasihat presiden Amerika kelahiran Jerman yang berkhidmat sebagai setiausaha negara untuk dua presiden itu sebagai “diplomat cemerlang, negarawan bijak dan berpandangan jauh.”

“Selama berdekad-dekad, beliau menikmati reputasi yang layak di seluruh dunia,” kata Putin tentang Kissinger. “Pendekatan pragmatik terhadap dasar luar negara tidak dapat dipisahkan daripada nama Henry Kissinger, yang pada satu masa membuat détente di tengah ketegangan antarabangsa, untuk membentuk perjanjian Soviet-Amerika yang paling penting yang menyumbang kepada penguatan keselamatan global.”

“Détente” — bahasa Perancis untuk “penenangan” — merujuk kepada kempen untuk melegakan ketegangan antara sekutu Barat dan Kesatuan Soviet semasa zaman.

Putin disertai oleh pendahulunya sebagai presiden, Dmitry Medvedev, dalam menghormati bekas setiausaha negara itu.

Medvedev mengulas kematian Kissinger pada hari Khamis melalui Twitter.

“Henry Kissinger telah meninggal dunia,” kata Medvedev. “Beliau telah setia berkhidmat negaranya selama bertahun-tahun. Pada masa yang sama, beliau merupakan seorang pragmatis yang mengambil kenyataan ke dalam pertimbangan, dan bukan hanya mengikut kanon dasar luar Amerika Syarikat.”

Beliau menambah, “Kini, tidak wujud lagi sebarang jejak orang seperti beliau dalam Pentadbiran Amerika Syarikat dan dunia Barat. Selamat jalan”

Kissinger ditinggalkan oleh isterinya, Nancy, yang dinikahinya pada tahun 1974, dan dua anak, David dan Elizabeth, dari perkahwinan pertamanya.

Adam Sabes menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.