Putin membuat lawatan jarang keluar Rusia untuk perbualan OPEC dengan Arab Saudi

(SeaPRwire) –   Presiden Rusia telah tiba di Timur Tengah, di mana beliau bertemu dengan pemimpin-pemimpin Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Arab Saudi untuk mengukuhkan sokongan dari pengeluar minyak utama.

Putin, yang tidak melawat rantau ini sejak Julai 2022, bertemu untuk perbualan dengan Presiden Sheikh Mohammed Bin Zayed Al Nahyan di Abu Dhabi. Walaupun bergantung kepada Amerika Syarikat untuk keselamatannya, hubungan antara Rusia dan UAE telah mengerat dengan bermulanya perang kerana pelabur Rusia telah menuangkan wang ke dalam hartanah UAE.

Putin kemudiannya dijadualkan pergi ke Arab Saudi untuk pertemuan muka ke muka pertamanya dengan Putera Mahkota Mohammed bin Salman sejak Oktober 2019 untuk membincangkan pengeluaran minyak, OPEC+ dan perang di Jalur Gaza, dan

Perjalanan itu datang ketika Putin menghadapi waran tangkapan dari Mahkhamah Jenayah Antarabangsa (ICC) berhubung perang di Ukraine. ICC telah menuntut beliau dengan pemindahan haram kanak-kanak dari Ukraine ke Rusia, tetapi tiada Saudi Arabia atau UAE menandatangani perjanjian penubuhan ICC, yang bermakna mereka tidak menghadapi sebarang kewajipan untuk menahan Putin.

Pertemuan Putin dengan putera Arab Saudi itu datang selepas harga minyak jatuh walaupun janji yang mengabungkan Pertubuhan Negara-negara Pengeluar Minyak dan sekutu-sekutunya yang diketuai Rusia untuk mengurangkan output lebih lanjut.

Kremlin berkata mereka akan membincangkan kerjasama tenaga, termasuk sebagai sebahagian daripada OPEC+, yang ahlinya mengepam lebih 40% minyak dunia. OPEC+ telah menguruskan pengeluaran untuk cuba meningkatkan harga minyak mentah.

Minggu lepas, kumpulan itu memperluaskan sebahagian potongan output ke tahun depan dan membawa pembekal minyak yang sedang berkembang Brazil ke dalam lingkaran. Minyak Brent piawai diperdagangkan Rabu pada kira-kira $77 setong, turun daripada hampir $100 pada September, kerana kebimbangan terhadap ekonomi global yang melemah.

“Koordinasi rapat Rusia-Arab Saudi dalam format ini adalah jaminan yang boleh dipercayai untuk mengekalkan situasi stabil dan boleh diramalkan dalam pasaran minyak global,” kata Kremlin.

Mereka juga akan membincangkan perang antara Israel dan militan Hamas, situasi dan Yemen, serta isu-isu yang lebih luas seperti memastikan kestabilan di Teluk, kata Kremlin. Bekas pegawai Kremlin berkata Ukraine juga akan dibincangkan.

Putin dijadualkan bertemu dengan Presiden Iran Ebrahim Raisi pada Khamis. Kedua-dua negara telah membincangkan cara-cara untuk mengelak daripada sekatan Barat yang menargetkan mereka.

Putin tiba di UAE ketika pemimpin dunia telah tiba di Dubai, salah satu daripada tujuh emirat UAE, untuk . Pemimpin Barat yang menyokong Ukraine dalam perang sedang berucap di summit itu, termasuk Naib Presiden Amerika Syarikat Kamala Harris, Presiden Perancis Emmanuel Macron dan Perdana Menteri Britain Rishi Sunak.

The Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.