Putin menandatangani dekri menamakan kerajaan baru Rusia, termasuk penggantian menteri pertahanan

(SeaPRwire) –   pada Selasa menandatangani dekri menamakan kerajaan baru, termasuk penggantian menteri pertahanan dengan bekas timbalan perdana menteri yang pakar ekonomi tanpa latar belakang tentera.

Apabila Putin dilantik semula untuk penggal enam tahun pada 7 Mei, kerajaan mengemukakan perletakan jawatan mengikut undang-undang Rusia. Putin melantik semula sebagai perdana menteri tiga hari kemudian, yang diluluskan dengan cepat oleh dewan rendah parlimen.

Pada Ahad, beliau menandatangani dekri memindahkan Sergei Shoigu dari jawatannya sebagai menteri pertahanan untuk mengetuai majlis keselamatan negara. Putin juga mencalonkan timbalan perdana menteri Andrei Belousov untuk mengambil alih tempat Shoigu.

Putin juga mencadangkan nama-nama untuk beberapa ahli kabinet kembali ke jawatan mereka dan Mishustin mengemukakan nama-nama beberapa menteri baru, yang semuanya diluluskan oleh parlimen.

Shoigu telah dilihat secara meluas sebagai tokoh utama dalam keputusan Putin untuk menghantar tentera ke Ukraine. Rusia menjangkakan operasi itu akan dengan cepat menewaskan tentera Ukraine yang jauh lebih kecil dan kurang peralatan.

Sebaliknya, konflik itu menyatukan Ukraine untuk menjalankan pertahanan yang kuat, memberikan pukulan memalukan kepada tentera Rusia, termasuk penarikan diri dari usaha menawan ibu negara, Kyiv, dan serangan balas yang mengusir pasukan Moscow dari kawasan Kharkiv.

Shoigu juga dibayangi dengan penangkapan bulan lepas timbalan menteri pertahanan Timur Ivanov atas tuduhan menerima rasuah besar-besaran.

Dekri oleh Putin secara besar-besaran mengekalkan kabinet sebelum ini, tetapi menamakan menteri tenaga, sukan, pengangkutan, industri dan pertanian baru.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.