Putin menawarkan butiran jarang tentang perang di Ukraine, kata tidak akan ada damai sehingga matlamat dicapai

(SeaPRwire) –   Presiden Rusia, Vladimir Putin, menguatkan komitmennya bahawa beliau tidak akan mengakhiri peperangan di Ukraine sehingga matlamatnya dicapai dan, dalam sidang akhbar tahunan, memberikan maklumat terperinci mengenai objektif tersebut.

Presiden Rusia, yang sedang mencari pemilihan semula selepas berkuasa selama hampir 24 tahun, mengulangi bahawa matlamat Moscow di Ukraine ialah “de-Nazifikasi, demiliterisasi dan status neutral Ukraine”.

“De-Nazifikasi” merujuk kepada dakwaan bahawa kerajaan Ukraine dipengaruhi secara salah oleh nasionalis dan kumpulan neo-Nazi, yang ditolak oleh Kyiv dan Barat.

Putin juga menuntut supaya Ukraine kekal neutral secara diplomatik dan tidak dibenarkan menyertai pakatan NATO. “Akan ada keamanan apabila kami mencapai matlamat kami,” kata Putin.

Semasa sidang akhbar itu, Putin juga menjawab kebimbangan daripada sesetengah warganegara Rusia mengenai langkah sangat tidak popular yang dilaksanakan pada September 2022 untuk meningkatkan pasukannya di Ukraine.

Putin menolak keperluan gelombang kedua pemobilisasi simpanan, dengan menyatakan terdapat kira-kira 617,000 askar Rusia semasa di Ukraine, termasuk kira-kira 244,000 tentera yang dipanggil untuk berjuang bersama-sama pasukan tentera profesional Rusia.

“Tiada keperluan [untuk pemobilisasi tambahan],” kata Putin, kerana 1,500 orang sedang direkrut ke dalam tentera Rusia setiap hari di seluruh negara. Beliau berkata 486,000 askar telah menandatangani kontrak dengan tentera Rusia pada petang Rabu.

Putin juga berkata Rusia dan China adalah kuasa utama semasa di pentas dunia dan bahawa mereka adalah antara penjamin utama kestabilan dunia.

Penampilan Putin dalam sidang akhbar itu terutamanya bertujuan kepada penonton dalam negara dan merupakan peluang baginya untuk menyelesaikan masalah rakyat Rusia secara peribadi dan menguatkan cengkamannya terhadap kuasa menjelang pilihan raya presiden Rusia pada 17 Mac.

Walaupun sidang akhbar ini biasanya diadakan setiap tahun, Putin tidak mengadakannya tahun lalu selepas tentera Rusia menyerang Ukraine.

Ini merupakan kali pertama Putin, yang sangat mengehadkan interaksinya dengan media asing, menghadapi soalan daripada wartawan Barat sejak sebelum bermulanya pertelingkahan di Ukraine.

“Untuk majoriti rakyat, ini adalah harapan dan kemungkinan tunggal mereka untuk menyelesaikan masalah penting,” menurut laporan berita stesen televisyen negara Rusia 1.

Media negara berkata lebih 2 juta soalan mengenai Putin telah diajukan sebelum siaran itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.