Putin mendakwa Ukraine menembak jatuh kapal terbang tahanan POW, Ukraine kata Russia tiada bukti

(SeaPRwire) –   Presiden Rusia Vladimir Putin pada Jumaat mendakwa bahawa sebuah pesawat pengangkut tentera yang membawa tahanan perang Ukraine telah ditembak jatuh oleh Ukraine. Tetapi pegawai Ukraine mengatakan tiada bukti untuk menyokong cerita Rusia.

Putin berkata pesawat itu mengangkut 65 POW Ukraine jatuh di kawasan Belgorod berhampiran Ukraine pada Rabu. Enam anak kapal dan tiga anggota tentera Rusia juga berada di atas penerbangan itu, menurut kementerian tersebut.

“Dengan mengetahui (POWs berada di atasnya), mereka menyerang pesawat ini. Saya tidak tahu sama ada mereka melakukannya secara sengaja atau tidak sengaja, melalui ketidakberfikiran,” kata Putin tentang Ukraine dalam satu mesyuarat dengan pelajar di St. Petersburg. Beliau tidak memberikan butiran lanjut untuk menyokong dakwaan itu.

Baru pada Jumaat Rusia memberikan agensi Ukraine yang mengendalikan pertukaran tahanan senarai POWs yang dikatakan mati dalam kemalangan itu.

Koordinasi Staf Rawatan Tawanan Perang Ukraine berkata bahawa waris POWs yang dinamakan tidak dapat mengenal pasti orang tercinta mereka dalam gambar lokasi kemalangan yang disediakan oleh pihak berkuasa Rusia. Kenyataan agensi itu menyebut Ketua Intelijen Tentera Ukraine Lt. Kol. Kyrylo Budanov sebagai berkata tidak ada bukti tentang siapa yang berada di atas pesawat tersebut.

Rusia mendakwa bahawa peluru berpandu dilancarkan merentasi sempadan dari Ukraine menyebabkan pesawat pengangkut jatuh. Pihak berkuasa tempatan di Belgorod berkata semua 74 orang di atas pesawat tersebut terbunuh dalam kemalangan.

“Kami sekarang tidak mempunyai bukti bahawa mungkin ada sebanyak orang itu di atas pesawat. Dakwaan propaganda Rusia bahawa pesawat IL-76 itu mengangkut 65 POW Ukraine (menuju) pertukaran tahanan terus menimbulkan banyak persoalan,” kata Budanov.

Video kemalangan itu dimuat naik ke media sosial dan disahkan oleh Associated Press dan agensi berita lain. Ia menunjukkan sebuah pesawat jatuh dari langit di kawasan luar bandar berhujan salji dan letupan di tempat ia nampaknya menyentuh tanah.

Ukraine tidak mengesahkan atau menafikan bahawa tentera udara negara itu menembak jatuh pesawat pengangkut tentera Rusia pada hari itu. Dakwaan Rusia bahawa kemalangan itu membunuh POWs Ukraine tidak dapat disahkan menurut Associated Press.

Pegawai Ukraine sebelum ini mengesahkan bahawa pertukaran tahanan dijadualkan berlaku pada Rabu, tetapi berkata ia telah dibatalkan. Pegawai itu menambah bahawa Moscow tidak meminta ruang udara diselamatkan untuk tempoh masa tertentu, seperti yang dilakukan untuk pertukaran tahanan sebelumnya.

Pihak berkuasa Rusia berkata mereka sedang menyiasat kemalangan tersebut.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy telah meminta siasatan antarabangsa ke atas kemalangan itu, walaupun Rusia masih berada di bawah kawalan lokasi kemalangan.

Digital’s Landon Mion dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.