Putin mengejek persidangan Ukraine yang dirancang dan mengatakan Rusia tidak akan menerima pelan damai yang digubal

(SeaPRwire) –   MOSCOW (AP) — pada hari Khamis mengejek perbincangan damai yang dijadualkan di Ukraine, dan berkata Rusia tidak akan menerima sebarang rancangan damai yang dipaksakan yang tidak mengambil kira kepentingannya.

Kerajaan Switzerland mengumumkan pada Rabu bahawa negara itu akan menjadi tuan rumah kepada konferensi antarabangsa peringkat tinggi pada bulan Jun untuk membantu merangka jalan ke arah keamanan di Ukraine selepas lebih dua tahun berperang, dan menyatakan harapan bahawa Rusia mungkin akan menyertai proses damai pada suatu hari nanti.

Putin mendakwa Rusia tidak dijemput untuk menyertai perbincangan damai Jun, seraya menunjuk kepada pengakuan Switzerland bahawa proses damai tidak boleh berlaku tanpa Rusia.

“Mereka tidak menjemput kami ke sana,” kata Putin. “Lebih-lebih lagi, mereka berfikir tiada apa yang perlu kami lakukan di sana, tetapi pada masa yang sama mereka berkata ia mustahil untuk memutuskan apa-apa tanpa kami. Ia akan menjadi lucu sekiranya ia tidak menyedihkan.”

Rusia telah menolak formula damai Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy yang memerlukan Moscow menarik balik tentera mereka, membayar pampasan kepada Ukraine dan menghadapi tribunal antarabangsa atas tindakan mereka.

Berucap semasa mesyuarat dengan Presiden Belarus Alexander Lukashenko di Moscow pada hari Khamis, Putin berkata Rusia terbuka untuk rundingan, tetapi tidak akan menerima “sebarang skema yang tidak mempunyai kaitan dengan realiti.”

Putin berulang kali menyatakan bahawa beliau menghantar tentera ke Ukraine pada bulan Februari 2022 untuk melindungi kepentingan Rusia dan mencegah Ukraine daripada menjadi ancaman keselamatan besar kepada Rusia dengan menyertai NATO. Kyiv dan sekutunya telah mengutuk kempen tentera Rusia sebagai tindakan agresif yang tidak beralasan.

Putin mendakwa pasukan Rusia mempunyai kelebihan selepas kegagalan serangan balas Ukraine tahun lalu, dengan mengatakan Ukraine dan Barat akan “lebih awal atau lebih lambat” terpaksa menerima penyelesaian mengikut terma Moscow.

Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov memberi amaran minggu lalu bahawa rundingan prospektif untuk mengakhiri peperangan di Ukraine hanya berkemungkinan berjaya jika mengambil kira kepentingan Moscow, dengan menolak pusingan rundingan damai yang dijadualkan sebagai tipu daya Barat untuk meningkatkan sokongan antarabangsa yang lebih meluas untuk Kyiv.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.