Putin menonton sebagai negara Eropah Timur meluluskan undang-undang yang menguntungkan Moscow di tengah protes ganas

(SeaPRwire) –   Kerajaan Georgia mahu mengembalikan negara itu ke zaman Soviet Union lama, dan ia telah menandatangani undang-undang kontroversi baru yang banyak orang percaya akan mengakhiri demokrasi muda Georgia.

Puluhan ribu penunjuk perasaan marah mengambil bahagian dalam demonstrasi di Tbilisi dan bandar-bandar lain di seluruh Georgia untuk menyuarakan bantahan terhadap undang-undang baru dan bertemu tindak balas berat dari polis rusuhan Georgia. Anggaran berbeza, tetapi hampir 200,000 orang berada di jalanan pada Sabtu, satu tunjuk perasaan yang menakjubkan dalam negara hanya 3.7 juta orang.

Ibu negara telah berada dalam keadaan tegang kerana penunjuk perasaan marah kekal di luar bangunan parlimen mengetuk terhadap halangan dan memecahkan halangan yang mengelilingi Parlimen. Pergaduhan ganas antara polis dan penunjuk perasaan terus berlanjut.

Dalam tunjuk sokongan bipartisan untuk perjuangan demokrasi Georgia, satu kumpulan yang diketuai oleh Sen. Jeanne Shaheen, D-NH., dan Ahli Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Senat AS Sen. Jim Risch, R-Idaho, mengutuk undang-undang itu dalam kenyataan bersama, memanggilnya “hari gelap untuk demokrasi Georgia.”

Undang-undang itu memerlukan warganegara, pertubuhan bukan kerajaan, media dan organisasi masyarakat awam lain untuk mendaftar sebagai ejen asing dengan Kementerian Keadilan jika menerima lebih daripada 20% dana dari luar negara. Undang-undang itu akan meletakkan beban dan penalti yang signifikan yang banyak organisasi hak asasi manusia percaya akan mengasingkan dan mencemari suara pembangkang dan memberi kesan menakutkan ke atas kebebasan bersuara.

Ia “mengancam hak asasi asasi asasi di negara,” menurut Human Rights Watch.

Penyokong undang-undang itu mendakwa ia akan menghapuskan campur tangan asing dalam hal ehwal domestik Georgia. Pengkritiknya mengatakan ia diilhamkan daripada undang-undang Rusia yang juga digunakan untuk menindas pembangkang.

“Undang-undang itu akan membenarkan mereka memulakan pemburuan penyihir terhadap semua yang tidak berkongsi kedudukan dan cara kekuasaan oligarki mereka,” bekas Menteri Pertahanan Georgia Tinatin Khidasheli memberitahu Digital.

Natia Seskuria, seorang felo penyelidik di Institut Perkhidmatan Awam Diraja dan yang berada di Tbilisi, memberitahu Digital bahawa undang-undang itu akan mengancam aspirasi Eropah Georgia dan pembangunan demokrasinya.

“Ia berfungsi sebagai alat yang berkuasa bagi kerajaan untuk menindas kebebasan sivil dan kebebasan bersuara,” katanya.

Seskuria berkata banyak orang merasakan kerajaan akan mempersenjatakan undang-undang itu dan menyekat pembangkang. Peruntukan undang-undang itu bertentangan dengan nilai-nilai Eropah, dan jelas bahawa Georgia tidak akan dapat maju dalam landasan integrasi Eropahnya selagi undang-undang itu terpahat dalam buku.

“Undang-undang itu akan menguntungkan kepentingan Rusia yang mahu melihat Georgia bergerak jauh dari sekutu Barat,” tambah Seskuria.

Parti Impian Georgia pemerintah dan penaja rang undang-undang itu jelas dalam kenyataan awam, menurut Human Rights Watch, bahawa undang-undang itu akan menyasarkan pengkritik kerajaan, masyarakat LGBT dan hampir sebarang pembangkang yang dianggap tidak diterima oleh kerajaan pemerintah.

Penggubalan itu datang selepas berminggu-minggu perdebatan yang panas di dalam Parlimen Georgia, dengan pergaduhan fizikal berlaku antara penyokong dan penentang undang-undang itu. Masyarakat sivil telah aktif dan menuntut terhadap rang undang-undang itu selama berminggu-minggu semasa ia dibahaskan. Undang-undang itu akhirnya diluluskan oleh parlimen dengan 84 undian menyokong dan hanya 30 undian menentang.

Presiden Georgia Salome Zourabichvili, yang kuat menyokong EU dan Barat, berjanji akan membetulkan undang-undang itu, tetapi Parlimen boleh mengatasi veto dengan majoriti mudah, menetralkan presiden secara berkesan simbolik dan memastikan ia akan menjadi undang-undang.

Parlimen cuba meluluskan undang-undang yang sama pada 2023 tetapi dihadapi demonstrasi awam yang sama besar, dan ahli-ahli parlimen akhirnya mengalah kepada sentimentum awam, dan menarik balik rang undang-undang.

Sejak mengisytiharkan kemerdekaan dari Kesatuan Soviet pada 1991, orang Georgia mempunyai aspirasi kuat untuk menyertai EU, dengan kaji selidik menunjukkan sehingga 83% orang Georgia menyokong. Tbilisi secara rasmi memohon keanggotaan EU pada Mac 2022, tidak lama selepas , dan diberikan status calon pada Disember 2023. Walaupun perasaan pro-Eropah kekal kuat di kalangan rakyat, parti pemerintah dilihat oleh banyak orang ramah terhadap Rusia dan penghalang kepada aspirasi rakyat Georgia untuk menyertai EU.

“Perang Rusia di Ukraine bukan hanya tentang Ukraine. Putin adalah seorang ideolog yang mahu memecahkan tatacara berasaskan peraturan, dan dia mempunyai visi jangka panjang, yang kini kita saksikan di Georgia,” kata Ivana Stradner, felo penyelidik di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi, kepada Digital.

Stradner berkata wakil-wakil Putin sedang memantau Georgia dan membuat langkah terancang, termasuk entiti Serbia di dalam Bosnia dan Herzegovina, di mana undang-undang serupa tentang ejen asing akan dibincangkan di parlimen minggu hadapan.

“Ia akan meletakkan Barat dalam kedudukan bertahan dan terus merosakkan demokrasi. Ini adalah akibat penampakan Barat,” amaran Stradner.

“Jangan salah faham: jika Rusia melalui wakil-wakilnya menang di Georgia, sasaran berikutnya di menu kekuasaan Putin adalah Moldova dan Balkan,” tambah Stradner.

Walaupun Georgia mempunyai peluang sukar, bekas Menteri Pertahanan Khidasheli menggema sentimen di jalanan dan akan kekal optimis.

“Kami akan menang dalam perjuangan ini dan mendapatkan Georgia kembali ke landasan EU dan NATO, tetapi ia akan menjadi perjuangan panjang dan sukar,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.