Rakan bersekutu Putin mati jatuh dari tingkap rumah, kejadian misteri terbaru kematian Rusia

(SeaPRwire) –   Seorang ahli politik Rusia dan sekutu Vladimir Putin telah ditemui mati dalam keadaan misteri Rabu selepas jatuh dari tingkat ketiga rumahnya, lapor media negara Rusia.

Vladimir Egorov, 46, yang merupakan ahli parti pemerintah Putin, United Russia, terjatuh 30 kaki kematiannya di rumahnya di bandar Tobolsk, terletak di kawasan Siberia barat, Wilayah Tyumen Oblast. Saluran Telegram media outlet Baza melaporkan pada petang Rabu bahawa mayat Egorov telah ditemui di halaman sebuah rumah dan polis sedang menyiasat penyebab kematiannya.

Agensi berita negara Rusia TASS juga melaporkan bahawa Egorov telah jatuh kematiannya, dengan mengutip jabatan siasatan dari Wilayah Tyumen.

Digital telah menghubungi Kementerian Luar Negeri Rusia untuk mengesahkan laporan tersebut tetapi tidak segera menerima jawapan.

New York Post, dengan mengutip outlet berita 72, melaporkan bahawa Egorov mungkin mengalami masalah jantung sebelum jatuh maut.

Egorov, yang juga seorang peguam, telah dipaksa keluar dari pentadbiran bandar pada tahun 2016 berikutan skandal rasuah di mana beliau tidak disabitkan, menurut New York Post. Kemudian beliau kembali ke arena politik.

Banyak tokoh penting Rusia lain juga telah mati akibat jatuh sejak permulaan peperangan dengan Ukraine.

Pada Jun, Kristina Baikova, 28 tahun, naib presiden glamor sebuah bank Rusia, jatuh dari apartmennya di tingkat ke-11, manakala pada Februari, pegawai tentera Rusia kanan di St Petersburg.

Pada September 2022, Ravil Maganov, pengerusi syarikat minyak Rusia Lukoil, melalui tingkap di Moscow.

Sementara itu, pada Ogos, pemimpin kumpulan upahan Wagner Yevgeny Prigozhin dan beberapa ketua kanannya mati apabila pesawat mereka terhempas separuh jalan antara Moscow dan St. Petersburg.

Pada Mei, timbalan menteri sains Rusia Pyotr Kucherenko, yang didakwa menjadi pengkritik peribadi ke atas serangan , meninggal dunia secara tiba-tiba selepas jatuh sakit teruk dalam penerbangan ke Moscow.

Pada April, ketua tenaga Igor Shkurko ditemui mati dalam sel penjara selepas didakwa menerima rasuah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.