Rakan NATO menyokong rancangan keamanan Ukraine China sebagai Beijing memberi pujian ‘model’ diplomasi Eropah

(SeaPRwire) –   Lawatan antara Xi Jinping dan Presiden Hungary Viktor Orban berakhir dengan pujian yang menyilaukan dari kedua-dua pihak apabila Xi menggelarkan rakan sejawatannya sebagai “model” untuk hubungan diplomatik dengan Eropah, sementara Orban menyokong rancangan damai Beijing untuk Ukraine.

“Hari ini, Eropah berpihak kepada peperangan,” kata Orbán pada Khamis semasa persidangan akhbar bersama.

“Pengecualian tunggal ialah Hungary, yang menyeru gencatan senjata segera dan rundingan damai serta menyokong semua usaha antarabangsa yang mengarah ke arah keamanan. . . . Kami juga menyokong inisiatif damai China yang dikemukakan oleh Xi Jinping,” tambahnya.

Xi menambah bahawa Hungary akan “melihat kerjasama kami dengan China sebagai peluang dan peluang yang besar.”

China telah berusaha untuk menetapkan semula kedudukannya dengan Eropah kerana menghadapi tentangan yang lebih besar dan reputasi yang semakin merosot di seluruh blok itu. Mendapatkan kata-kata baik dari Hungary, yang bukan sahaja ahli EU tetapi ahli NATO juga, nampaknya jenis dorongan PR yang Beijing mahukan.

— hanya salah satu daripada tiga lawatan Xi ke Eropah — berakhir dengan pengisytiharan “hubungan strategik komprehensif semua cuaca untuk era baru” antara China dan Hungary, yang pegawai mendakwa akan “lebih daripada penting semantik”, menurut Financial Times.

Penetapan “semua cuaca” menunjukkan bahawa Xi menganggap Budapest kini sebagai ahli “negara-negara yang paling banyak menyokong usaha China untuk menentang kuasa AS dan semakin diberi ganjaran dengan pelaburan, perdagangan dan sokongan diplomatik,” .

Kedua-dua negara bersetuju kepada 17 perjanjian yang melingkungi Hungary ke dalam Belt and Road Initiative dan melibatkan pelaburan dalam tenaga nuklear, penambahbaikan rantai bekalan, pembangunan hijau dan peningkatan kewangan dan perdagangan Hungary, yang akan balas mengeksport produk pertanian, teknologi dan perkhidmatan media.

Xi juga memuji perjanjian itu membantu membawa kerjasama antara Beijing dan Eropah Tengah dan Timur ke “skop yang lebih luas, bidang yang lebih luas dan tahap yang lebih tinggi.”

“China memberi penghargaan kepada hubungan strategik komprehensif China-EU dan menganggap Eropah sebagai kutub penting dalam dunia berbilang kutub,” kata Xi tentang perjanjian itu. “China menyokong Hungary memainkan peranan yang lebih besar di EU dan mempromosikan pembangunan baru dan lebih besar hubungan China-EU.”

nota bahawa “hubungan semua cuaca” menempatkan Hungary bersama-sama dengan sekutu China seperti Belarus, Pakistan dan Venezuela.

Kementerian Luar Negeri China pada tahun lalu , yang merangkumi beberapa titik yang banyak bersetuju, seperti menggesa terhadap penggunaan senjata nuklear, melindungi orang awam dan tawanan perang, memudahkan eksport bijiran dan mempromosikan pembinaan semula.

Walau bagaimanapun, rancangan itu juga menyeru agar berakhirnya sekatan secara sepihak dan “tekanan maksimum,” dengan menegaskan bahawa hanya sekatan yang diluluskan oleh Majlis Keselamatan PBB sahaja yang boleh dikuatkuasakan.

“Negara-negara berkenaan harus berhenti menyalahgunakan sekatan secara sepihak dan ‘bidang kuasa jangka panjang’ terhadap negara lain, supaya mereka boleh menyumbang ke arah pengurangan krisis Ukraine dan mencipta syarat bagi negara membangun untuk membesar ekonomi mereka dan memperbaiki kehidupan rakyat mereka,” kata rancangan itu.

menerbitkan rencana opini oleh Jo Inge Bekkevold, felo China kanan di Institut Pertahanan Norway, mengkritik rancangan damai China sebagai mempunyai “motif tersembunyi.”

Contohnya, China akan cuba “meletakkan dirinya dalam pembinaan semula Ukraine pascaperang…. [ia] secara eksplisit menyatakan bahawa ia bersedia untuk memberikan bantuan dan memainkan peranan dalam pembinaan semula pascakonflik,” walaupun Bekkevold mengakui bahawa “tiada negara lain yang mungkin lebih berkemampuan daripada China untuk membantu membina semula Ukraine.”

“Menyambut bantuan, kepakaran dan pelaburan China mesti merupakan tawaran yang menggiurkan bagi Ukraine,” tulis Bekkevold. “Dilihat dari Beijing, menyumbang kepada pembinaan semula Ukraine akan memperkukuh penglibatan keseluruhan China dengan Eropah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.