Rakyat Georgia membantah undang-undang yang dicadangkan membatasi ‘pengaruh asing’ dalam media kerana parlimen meluluskan undi akhir

(SeaPRwire) –   Parlimen Georgia meluluskan undi akhir ke atas satu undang-undang yang dicadangkan yang pengkritik melihatnya sebagai menindas “pengaruh asing” dalam media dan harapan negara itu untuk menyertai Kesatuan Eropah pada Isnin, sehari selepas polis menyebarkan protes terbaru terhadapnya.

Rang undang-undang itu akan memerlukan media dan pertubuhan bukan kerajaan dan pertubuhan bukan untung lain untuk mendaftar sebagai “mengejar kepentingan kuasa asing” jika menerima lebih daripada 20% pembiayaan asing.

Pembangkang menuduh rang undang-undang itu sebagai “undang-undang Rusia”, kerana Moscow menggunakan undang-undang serupa untuk menindas media berita bebas, pertubuhan bukan untung dan aktivis yang mengkritik Kremlin.

Rang undang-undang itu hampir sama dengan satu yang parti pemerintah Impian Georgia dipaksa menarik balik tahun lepas selepas protes jalanan. Demonstrasi baru telah menggoncang Georgia selama berminggu-minggu, dengan penunjuk perasa menggam dan bertembung dengan polis, yang menggunakan gas pemedih mata dan jet air untuk menyebarkan orang ramai.

Kerajaan mengatakan rang undang-undang itu perlu untuk menghalang apa yang dianggap sebagai pengaruh asing yang merosakkan terhadap politik negara dan untuk mencegah pelaku asing tidak dikenal pasti daripada cuba mengganggu kestabilannya.

Ribuan orang berarak melalui Dataran Eropah di ibu negara, Tbilisi, pada Sabtu, dengan penunjuk perasa dilitupi bendera Georgia dan Kesatuan Eropah sambil berteriak “Georgia!” Pada Ahad, penunjuk perasa berkumpul di hadapan parlimen untuk perhimpunan malam dan cuba menghalang pintu masuk ke bangunan itu, di mana satu jawatankuasa ahli parlimen dijangka pada Isnin.

Polis berusaha untuk menyebarkan perhimpunan itu, dan menjelang Isnin pagi, hanya beratus-ratus yang tinggal berhampiran parlimen. Kementerian Dalam Negeri Georgia mengatakan 20 orang ditahan pada pagi itu, termasuk tiga warganegara asing — dua orang Amerika dan seorang warga Rusia.

Ia mengambil ahli parlimen kurang daripada satu minit untuk memberi lampu hijau kepada bacaan ketiga dan terakhir rang undang-undang itu pada Selasa.

Presiden Georgia Salome Zourabichvili, yang semakin bertentangan dengan parti pemerintah, telah bersumpah akan meluluskan undang-undang itu, tetapi Impian Georgia mempunyai majoriti mencukupi untuk mengatasi veto presiden.

Parlimen meluluskan bacaan kedua rang undang-undang itu awal bulan ini, selepas protes beribu-ribu orang.

Ketua Dasar Luar EU Josep Borrell telah menggambarkan langkah parlimen itu sebagai “perkembangan yang sangat menghairankan” dan memberi amaran bahawa “penerimaan akhir undang-undang ini akan memberi kesan negatif kepada kemajuan Georgia di jalan EU.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.