Rakyat negara Afrika memilih perlembagaan baru yang mengukuhkan kuasa pemerintahan ketua junta

(SeaPRwire) –   Warga negara telah memilih untuk menyokong perlembagaan baru Ahad, yang ditentang oleh kritikan kerana ia boleh membantu memperkukuhkan kuasa pemimpin junta Mahamat Idriss Deby.

Reuters melaporkan bahawa 64% pengundi telah keluar untuk memberi pandangan mereka terhadap referendum awal bulan ini, yang mendapat sokongan 86% daripada pengundi.

Pihak berkuasa tentera menekankan kepentingan undian itu kepada pilihan raya tahun hadapan, menunjukkan ia boleh membawa kepada janji untuk kembali kepada pemerintahan demokratik.

Pihak berkuasa tentera telah mengambil alih kuasa di negara itu pada tahun 2021 selepas presiden terdahulu Idriss Deby terbunuh di medan pertempuran semasa konflik dengan pemberontak.

Di bawah perlembagaan baru, Chad akan kekal sebagai negara unitari, yang telah menjadi sejak memperoleh kemerdekaan. Beberapa kumpulan pembangkang menyeru pembentukan negara persekutuan, mendakwa ia mungkin membantu menggalakkan pembangunan.

Banyak kumpulan pembangkang juga menyeru boikot undian atas dasar bahawa junta mempunyai terlalu banyak kawalan ke atas proses referendum.

Pada mulanya, Deby berjanji 18 bulan pemerintahan tentera selepas kematian bapanya, tetapi kerajaan, tahun lalu, meluluskan resolusi untuk menangguhkan pilihan raya sehingga 2024. Penangguhan itu juga membenarkan Deby bertanding untuk presiden dalam undian akan datang.

Awal tahun ini, kerajaan Chad telah menangkis usaha untuk mengganggu negara dan menentang perlembagaan.

Dalam usaha itu, 11 orang, termasuk askar dan aktivis hak asasi manusia telah ditahan dan dipindahkan ke mahkamah tinggi di ibu negara, N’Djamena.

Juru bicara kerajaan Aziz Mahamat Saleh berkata siasatan undang-undang telah dibuka terhadap 11 orang atas dakwaan menentang perlembagaan, persatuan haram, pemilikan senjata api haram dan kerjasama.

Mahamat Idriss Deby telah diisytiharkan sebagai ketua negara selepas kematian bapanya pada April 2021, bukan mengikut garis keturunan perlembagaan Chad. Pembangkang pada masa itu menuduh penyerahan kuasa sebagai rampasan kuasa, tetapi kemudian bersetuju menerima Deby sebagai pemimpin sementara selama 18 bulan.

Pada Oktober 2022, pasukan keselamatan Chad telah melepaskan tembakan ke atas perhimpunan anti-kerajaan di dua bandar terbesar negara itu, membunuh sekurang-kurangnya 60 orang.

Penangkapan lelaki itu adalah usaha untuk menyekat suara pembangkang, menurut penganalisis.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.