‘Rangkaian campur tangan pro-Rusia’ wujud di negara-negara Eropah, kata PM Belgium

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Belgium Alexander De Croo mengumumkan pada hari Jumaat bahawa penyiasatan sedang diadakan terhadap dakwaan campur tangan Rusia di seluruh Eropah pada pilihan raya Jun, dengan menyatakan bahawa perkhidmatan risikan negaranya telah mengesahkan kewujudan rangkaian yang cuba mengurangkan sokongan untuk Ukraine.

“Perkhidmatan risikan Belgium telah mengesahkan kewujudan rangkaian campur tangan pro-Rusia dengan aktiviti di beberapa negara Eropah dan juga di Belgium,” kata De Croo, yang negaranya kini memegang jawatan presiden berputar Kesatuan Eropah.

De Croo berkata bahawa agensi Belgium sedang bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa Czech selepas operasi pengaruh pro-Rusia didedahkan di sana. Beliau berkata siasatan itu menunjukkan bahawa ahli Parlimen Eropah telah dihampiri dan ditawarkan wang untuk mempromosikan propaganda Rusia.

“Menurut perkhidmatan risikan kami, objektif Moscow sangat jelas. Objektifnya adalah untuk membantu memilih lebih banyak calon pro-Rusia ke Parlimen Eropah dan untuk memperkukuhkan naratif tertentu pro-Rusia di institusi itu,” katanya kepada wartawan.

Pilihan raya serantau akan diadakan pada 6-9 Jun untuk memilih Parlimen EU yang baru.

De Croo berkata “tujuannya sangat jelas: sokongan Eropah yang lemah untuk Ukraine di medan pertempuran dan itulah tujuan sebenar apa yang terdedah dalam minggu-minggu terakhir.”

Negara-negara EU telah menuangkan berbilion-bilion euro ke Ukraine, bersama-sama dengan jumlah yang signifikan senjata dan peluru. Mereka juga mengenakan sanksi ke atas pegawai Rusia teratas, termasuk Presiden Vladimir Putin, bank-bank, syarikat-syarikat dan sektor tenaga sejak pencerobohan penuh pada Februari 2022.

Tetapi kerana perang itu telah menyeret, dengan tentera Rusia kini nampaknya memegang kelebihan nipis, sokongan itu semakin sukar untuk dikekalkan. Hungary, penyokong terdekat Putin di Eropah, telah menangguhkan penghantaran dana ke Ukraine dan menuntut supaya rundingan damai diadakan.

Merujuk kepada siasatan oleh pendakwa Belgium, De Croo menegaskan bahawa “bayaran tunai tidak berlaku di Belgium, tetapi campur tangan itu berlaku.”

“Ini adalah kebimbangan yang serius dan itulah sebabnya saya telah mengambil tindakan,” katanya. “Kami tidak boleh membenarkan jenis ancaman Rusia dalam kalangan kami. Kami perlu bertindak, dan kami perlu bertindak di peringkat kebangsaan dan kami juga perlu bertindak di peringkat EU.”

Beliau tidak memberikan butiran tentang siapa yang mungkin menjadi dalam tahap siasatan. Pihak berkuasa Belgium mendedahkan operasi melobi pengaruh di Parlimen Eropah pada tahun . Kerajaan Qatar telah menafikan dakwaan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.