Ratusan warga Korea Selatan berkumpul untuk mengucapkan selamat tinggal kepada panda kesayangan sebelum berangkat ke Tiongkok

(SeaPRwire) –   Ribuan orang Korea Selatan berkumpul untuk memberikan salam perpisahan kepada panda kesayangan sebelum berlepas ke China

Ramai orang, beberapa yang menangis, berkumpul di taman hiburan yang dilanda hujan untuk memberikan salam perpisahan kepada panda gergasi kesayangan sebelum keberangkatannya ke China pada hari Rabu.

Fu Bao telah menjadi tarikan utama di taman tema Everland berhampiran Seoul sejak dilahirkan di sana pada 2020 kepada panda Ai Bao dan Le Bao, yang datang dari China pada 2016 melalui program pajakan 15 tahun.

China menghantar panda ke luar negara sebagai tanda persahabatan tetapi mengekalkan pemilikan haiwan dan anak-anaknya. Dekad usaha pemuliharaan di alam liar dan kajian dalam kurungan menyelamatkan spesies dari kepupusan, meningkatkan populasi dari kurang daripada 1,000 pada satu masa ke lebih daripada 1,800 di alam liar dan dalam kurungan.

Pada hari Rabu, ramai peminat panda di Korea Selatan menghadapi hujan untuk menghadiri upacara perpisahan di taman Everland untuk Fu Bao, yang akan diterbangkan ke China lebih kemudian pada hari itu.

Ketika trak membawa Fu Bao bergerak perlahan ke plaza, ramai pengunjung memakai jaket hujan atau memegang payung melambai-lambaikan bendera, berteriak mesej perpisahan dan mengambil gambar dengan telefon bimbit mereka. Beberapa menangis tersedu-sedu atau menyeka air mata.

Trak itu dihiasi dengan gambar besar Fu Bao dan mesej “Ia merupakan mujizat bahawa kami bertemu anda. Terima kasih, Fu Bao.”

Tetapi dia tidak dipamerkan kepada orang awam pada hari Rabu. Taman zoologi terakhir kali memaparkannya kepada orang awam pada 3 Mac.

“Anda adalah panda kami selamanya walaupun 10 tahun berlalu atau 100 tahun berlalu,” kata penjaga zoo Kang Cheol-won dalam ucapan semasa upacara. “Saudara-saudara sekalian, Fu Bao kini meninggalkan. Sila, ingat Fu Bao untuk masa yang lama… dan sila jangan menangis terlalu banyak!”

Ibu Fu Bao, Ai Bao, melahirkan tahun lepas anak kembar perempuan, anak panda pertama dilahirkan di Korea Selatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.