Remaja ditangkap berhubungan dengan serangan tusukan ke atas uskup Sydney memohon dibebaskan dengan jaminan

(SeaPRwire) –   Seorang budak lelaki berusia 15 tahun yang mendakwa dirinya kawan kepada remaja yang dituduh menikam uskup Sydney memohon dilepaskan dengan jaminan semalam.

Budak lelaki berusia 15 tahun ini merupakan antara enam orang remaja, berusia antara 14 hingga 17 tahun, yang didakwa di mahkamah Sydney minggu lalu atas pelbagai tuduhan termasuk berkonspirasi untuk terlibat atau merancang tindakan keganasan. Semua mereka masih ditahan.

Polis mendakwa semua mereka “menganuti ideologi keganasan agama yang dipandu, ekstremis” dan sebahagian daripada rangkaian yang merangkumi seorang budak lelaki berusia 16 tahun yang dituduh menikam uskup dan paderi Assyrian Orthodox pada 15 April semasa perkhidmatan gereja disiarkan secara langsung.

Peguam budak lelaki berusia 15 tahun, Ahmed Dib, mendakwa di Mahkamah Kanak-kanak Parramatta bahawa Hakim James Viney harus membenarkan kliennya dilepaskan dengan jaminan disebabkan keadaan luar biasa.

Pendakwa Raya Rebekah Rodger membantah permohonan jaminan, dengan mendakwa keadaan budak lelaki itu tidak luar biasa.

Viney akan membuat keputusannya awal Khamis.

Dib mengemukakan satu paket dokumen termasuk afidavit daripada ibu budak lelaki itu, kad laporan sekolah dan laporan psikologi. Dokumen itu menunjukkan budak lelaki itu mempunyai sejarah isu tingkah laku, kurang yakin diri dan rendah diri.

Pendakwa mendakwa faktor sedemikian dijangka.

“Seorang budak muda dengan isu tingkah laku yang menghadapi tuduhan tidak luar biasa, ia lebih kepada norma,” kata Rodger.

Budak lelaki itu pernah menyertai kumpulan chat terkod bernama “Plans” di mana dia bercakap mengenai menyerang orang Yahudi, kata Rodger.

Rodger berkata budak lelaki itu juga menggambarkan remaja yang dituduh menikam di Gereja Christ the Good Shepherd sebagai “kawan saya”.

Penyerang uskup itu didakwa melakukan tindakan keganasan empat hari selepas menikam yang memicu rusuhan di luar gereja. Tiada yang menerima kecederaan nyawa.

Serangan itu juga memicu tindak balas melawan keganasan besar-besaran yang membabitkan pelbagai agensi yang menyebabkan penangkapan enam remaja lagi minggu berikutnya.

Dib berkata budak lelaki itu mempersembahkan diri secara macho dalam mesej sosial mengenai perancangan serangan dan bukan “monster” yang pendakwa cuba lukiskan.

Klien Dib didakwa Jumaat, sehari selepas lima rakan didakwanya.

Dua bendera pertubuhan Negara Islam yang dilukis tangan dijumpai dalam bilik tidur budak lelaki itu apabila polis menggeledahnya minggu lalu.

Dia mengikuti perbicaraan melalui sambungan video dari pusat tahanan sementara ibu bapanya hadir di mahkamah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.