Remaja hero selamatkan lebih 100 orang dalam serangan pengganas Moscow yang maut: video

(SeaPRwire) –   Seorang budak lelaki berusia 15 tahun dikreditkan menyelamatkan lebih 100 orang yang dibawanya menjauh dari pembunuhan pengganas di sebuah dewan konsert di Moscow pada Jumaat.

Budak lelaki itu, Islam Khalilov, bekerja sebagai penjaga pakaian di Crocus City Hall, tempat di mana berlaku. Pengetahuannya tentang bangunan itu membolehkannya bertindak dengan cepat untuk membimbing penonton konsert yang ketakutan ke tempat selamat, mengelakkan kematian lanjut pada pembunuhan Jumaat itu.

“Pada mulanya kami mendengar bunyi aneh di tingkat pertama. Kami fikir mungkin sekumpulan yang berisik telah datang,” katanya kemudian dalam temubual, mengikut Daily Mail.

“Saya memahami jika saya tidak bertindak balas, saya akan kehilangan nyawa saya dan nyawa banyak orang,” tambahnya “Secara jujur, ia sangat menakutkan.”

Rakam video dari pelbagai sudut menunjukkan Khalilov berteriak kepada penonton konsert dan mengheret mereka ke pintu kecemasan.

“Di situ, di situ, di situ,” Khalilov boleh dilihat berkata dalam rakaman video. “Semua orang pergi ke situ. Semua orang di situ. Ke Expo, ke Expo….”

“Apabila saya berada dalam kerumunan orang, berjalan ke pintu untuk membukanya, saya fikir [pengganas] mungkin akan keluar dari tangga atau dari eskalator, dan melempar grenad atau membuka tembakan maut,” katanya.

“Syukur kepada Tuhan, tiada apa-apa berlaku. Saya berjaya membuka pintu tepat masa dan membenarkan semua orang keluar ke arah Expo,” tambahnya.

“Kami ditunjuk dan diberitahu di mana hendak menghantar orang jika sesuatu berlaku. Saya tahu di mana hendak bawa orang untuk menjaga keselamatan mereka,” kata Khalilov.

“Semua ini berlaku di hadapan mata saya. Secara jujur, saya masih dalam keadaan syok. Seorang lelaki ditembak tepat di hadapan saya, saya tidak dapat berhenti memikirkannya,” katanya menamatkan.

Sekurang-kurangnya 133 orang terbunuh dalam serangan Jumaat itu. Pihak berkuasa Rusia telah menahan 11 orang suspek, empat daripada mereka didakwa terlibat secara langsung dalam pembunuhan beramai-ramai itu.

Presiden membuat ucapan kepada negara yang terkejut dalam siaran televisyen pada Sabtu, mengutuk pembunuhan beramai-ramai itu sebagai “tindakan pengganas yang kejam dan barbar.” Beliau mengisytiharkan Ahad, 24 Mac, sebagai hari berkabung.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.