Remaja lelaki berusia 16 tahun terbunuh oleh buaya selepas botnya rosak: polis

(SeaPRwire) –   Seorang budak lelaki berusia 16 tahun di Australia meninggal dunia selepas diserang buaya besar di Selat Torres, menurut pihak berkuasa.

Insiden itu berlaku di perairan Pulau Saibai, sebuah pulau agak terpencil dengan kira-kira 500 orang penduduk, pada pagi Khamis. Walaupun Pulau Saibai secara geografi berhampiran dengan Papua New Guinea, ia adalah sebahagian daripada dan berada kira-kira 560 batu di utara bandar Cairns.

Menurut Brisbane Times, mangsa berenang bersama seorang budak lelaki berusia 13 tahun sebelum dia dibunuh. Pasangan itu menggunakan bot layar ketika enjin bot itu tiba-tiba berhenti bekerja dengan betul, dan remaja itu memutuskan untuk berani menyeberangi air ke pantai.

Ketua Pegawai Daerah Polis Far North, Supt Greg Giles, memberitahu wartawan bahawa budak lelaki berusia 16 tahun hilang selepas budak-budak itu masuk ke air pinggang dalam. Kegagalan bot itu berlaku kira-kira satu pertiga batu dari darat.

“Malangnya, mayat budak lelaki yang lebih tua ditemui di hutan bakau,” jelas Giles. “Kami sedang bekerjasama dengan pesuruhjaya untuk mengenal pasti orang itu.”

Menurut jurucakap polis, budak lelaki berusia 13 tahun tidak melihat buaya sebelum budak lelaki berusia 16 tahun hilang.

“Dia agak terguncang seperti yang boleh dibayangkan,” kata Giles menurut Brisbane Times.

“Dia berada sangat dekat dengan budak lelaki yang lain ketika dia hilang jadi tidak diragukan lagi ia akan terkesan.”

Seorang pegawai hidupan liar Polis Queensland mengesahkan bahawa kecederaan mangsa konsisten dengan serangan buaya. Pihak berkuasa percaya buaya yang membunuh remaja itu panjangnya hampir empat ela.

“Kecederaan yang dialami konsisten dengan buaya besar di kawasan 3.5 meter panjang, mungkin sedikit lebih besar,” jelas pegawai Simon Booth.

Penduduk tempatan telah meminta pihak berkuasa untuk menemui buaya yang membunuh budak lelaki itu.

“Pegawai hidupan liar akan meninjau perairan Pulau Saibai menggunakan helikopter petang ini dalam usaha untuk mengesan buaya yang terlibat,” kenyataan Jabatan Sains, Alam Sekitar dan Inovasi yang diperoleh Brisbane Times membaca.

“Masyarakat tempatan telah meminta haiwan yang terlibat dalam insiden itu dikeluarkan dari alam liar. “[DESI] menyampaikan takziah kepada keluarga dan kawan-kawan seorang remaja yang meninggal dunia di perairan Pulau Saibai.”

Digital menghubungi untuk komen, tetapi tidak segera mendengar balik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.