Republik Czech maju meneruskan undang-undang senjata yang lebih ketat ke Senat berikutan pembunuhan beramai-ramai terburuk negara

(SeaPRwire) –   Rumah Rendah Parlimen Republik Czech telah meluluskan pindaan kepada undang-undang negara yang mengukuhkan keperluan memiliki senjata lebih dari sebulan selepas pembunuhan beramai-ramai terburuk dalam sejarah negara itu.

Undang-undang ini kini akan dibentangkan di Dewan Negara dan jika diluluskan di sana ia perlu ditandatangani oleh Presiden Petr Pavel sebelum menjadi undang-undang.

Pada 22 Disember, seorang penembak tunggal telah membunuh 14 orang dan mencederakan puluhan lagi sebelum membunuh dirinya sendiri di sebuah bangunan Universiti Charles di pusat bandaraya Prague. Pelaku ialah seorang pelajar lelaki berusia 24 tahun yang meminati senjata api, dengan lesen memiliki lapan buah senjata, termasuk dua senjata panjang. Pihak berkuasa berkata dia tidak mempunyai rekod jenayah dan oleh itu tidak menarik perhatian pihak berkuasa.

Perbahasan Parlimen mengenai undang-undang ini telah bermula sebelum kejadian itu. Menteri Dalam Negeri Vit Rakusan telah berkata sukar untuk meramalkan sama ada peraturan baru itu akan dapat mencegah kejadian itu jika ia telah berkuatkuasa sebelum berlaku.

Dalam Dewan Rendah 200 kerusi itu, para ahli parlimen telah meluluskan perubahan itu dengan undian 151-0. Jika diluluskan oleh Dewan Negara, di mana kerajaan pakatan pemerintah mempunyai majoriti, dan ditandatangani oleh Presiden Petr Pavel, ia akan menjadi mungkin bagi pihak berkuasa untuk merampas senjata dari pemilik persendirian untuk sebab pencegahan.

Ia juga termasuk keperluan untuk melaporkan kepada polis pembelian senjata dan peluru yang mencurigakan dan memberi doktor akses kepada pangkalan data untuk menentukan sama ada pesakit mereka adalah pemilik senjata.

Pemilik senjata perlu menjalani pemeriksaan perubatan setiap lima tahun, bukan setiap 10 tahun seperti sekarang.

Di negara berpenduduk 10.9 juta orang itu, 314,000 orang mempunyai lesen senjata pada akhir 2022 dan memiliki hampir satu juta senjata pelbagai jenis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.