Ribuan rakyat Belarus dikenakan hukuman atas dakwaan bermotif politik di tengah tindakan keras meluas terhadap penolakan

(SeaPRwire) –   TALLINN, Estonia (AP) — Ribuan orang telah didakwa atas tuduhan bermotifkan politik selama tiga tahun terakhir sebagai bagian dari kekerasan pihak berkuasa terhadap pendapat yang tidak setuju, kata kumpulan hak asasi manusia terkemuka negara itu pada Isnin.

Pusat hak asasi manusia Viasna menyatakan bahawa sekurang-kurangnya 4,690 orang telah didakwa atas tuduhan bermotifkan politik sejak pilihan raya presiden Ogos 2020 yang memicu protes besar-besaran di mana pihak berkuasa menangani dengan penindasan kejam.

Wakil Viasna, Pavel Sapelka, mencatat bahawa bilangan orang yang menghadapi penindasan atas motif politik mungkin lebih tinggi kerana kumpulan itu tidak mengetahui semua nama pesalah.

“Mesin penindasan terbesar abad ke-21 yang dicipta di tengah Eropah telah mendapat momentum, bertujuan menindas semua kebebasan,” kata Sapelka, menambah bahawa skala penindasan di Belarus bahkan lebih meluas daripada Rusia jiran.

Menurut Viasna, tahun lepas sahaja, sekurang-kurangnya 1,300 orang menghadapi siasatan jenayah atas alasan politik.

“Syak wasangka tidak setia sahaja cukup untuk memicu penindasan politik,” kata Sapelko.

Bulan lepas, Presiden Alexander Lukashenko yang otokratik mengukuhkan pemerintahannya selama 30 tahun dalam pilihan raya parlimen dan tempatan yang ketat dikawal, di mana hanya orang yang setia dibenarkan bersaing.

Undian 25 Februari merupakan yang pertama di Belarus sejak pilihan raya 2020 yang dipertikaikan yang memberikan Lukashenko penggal keenamnya dalam pejabat dan memicu protes besar-besaran. Pihak berkuasa menangani dengan penindasan meluas, di mana lebih daripada 35,000 orang ditahan, beribu-ribu dibelasah dalam tahanan polis, dan ratusan media bebas dan pertubuhan bukan kerajaan ditutup dan diharamkan.

Undian bulan lepas diadakan ketika penindasan kejam terhadap pembangkang. Lebih daripada 1,400 tahanan politik masih berada di belakang bar, termasuk pemimpin parti pembangkang dan penyokong hak asasi manusia terkenal Ales Bialiatski, yang memenangi Hadiah Keamanan Nobel 2022.

Pemimpin pembangkang yang dipenjarakan telah dipenjarakan tanpa berhubung, menimbulkan kebimbangan tentang keadaan mereka.

Ahli keluarga bekas tokoh pembangkang Maria Kolesnikova, yang menjalani hukuman penjara 11 tahun kerana membantu menganjurkan protes pembangkang, tidak mendapat berita daripadanya selama lebih setahun. Juga selama lebih setahun, tidak ada yang melihat atau mendengar dari Viktar Babaryka, calon presiden yang cuba melawan Lukashenko pada 2020 tetapi dipenjarakan dan diberi hukuman penjara 14 tahun, atau tentang pemimpin pembangkang lain yang menjalani hukuman penjara 14 tahun, Mikola Statkevich.

Viasna menyatakan sekurang-kurangnya lima tahanan politik meninggal dunia dalam tahanan selama tiga tahun terakhir.

Lukashenko bergantung kepada subsidi dan sokongan politik dari sekutu utamanya, Rusia, untuk terus hidup. Beliau membenarkan Moscow menggunakan wilayah Belarus untuk menghantar tentera ke Ukraine pada Februari 2022.

Sapelka mencatat bahawa pihak berkuasa Belarus khusus menargetkan mereka yang menentang perang Rusia di Ukraine.

Menurut Viasna, sekurang-kurangnya 1,671 orang Belarus telah ditahan atas kedudukan anti-perang mereka. Sekurang-kurangnya 94 orang telah didakwa dan dijatuhi hukuman penjara antara satu hingga 23 tahun, termasuk mereka yang menjalankan tindakan sabotaj di landasan kereta api dan pangkalan udara tentera, kata kumpulan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.