Rishi Sunak mendapat perlindungan selepas ahli parlimen UK mengundi untuk menyokong rang undang-undang pemindahan ke Rwanda

(SeaPRwire) –   LONDON (AP) – Ahli Parlimen British telah mengundi Selasa untuk menyokong rancangan kerajaan untuk menghantar sesetengah pemohon suaka ke Rwanda dalam satu perjalanan sehala, mengekalkan dasar yang telah menimbulkan kemarahan kumpulan hak asasi manusia dan menelan kos sekurang-kurangnya 300 juta dolar AS kepada UK, tanpa satu penerbangan pun berlepas.

Dewan Rakyat mengundi 313-269 untuk meluluskan rang undang-undang kerajaan secara prinsip, menghantarnya untuk pemeriksaan lanjut. Keputusan ini mengelakkan kekalahan yang akan meninggalkan autoriti Perdana Menteri Rishi Sunak terhakis dan kerajaannya bergelut. Ia memberi Sunak sedikit ruang untuk bernafas, tetapi menetapkan perdebatan lebih lanjut dalam minggu-minggu akan datang.

Rang undang-undang itu cuba untuk mengatasi keputusan Mahkamah Agung UK bahawa hantaran orang-orang yang tiba di Britain melalui bot di Selat Inggeris ke Rwanda – di mana mereka akan tinggal secara kekal – adalah tidak sah.

Biasanya undian Selasa ini akan menjadi perkara formal. Konservatif Sunak mempunyai majoriti besar, dan kali terakhir satu rang undang-undang kerajaan ditewaskan dalam undian pertama Dewan Rakyat – dikenali sebagai pembacaan kedua – adalah pada tahun 1986.

Tetapi Rang Undang-Undang Keselamatan Rwanda (Asylum dan Imigresen) menghadapi kritikan dari kanan tengah Konservatif yang berpendapat ia mengelakkan melanggar undang-undang antarabangsa, dan daripada ahli parlimen sayap kanan parti itu yang mengatakan ia tidak cukup jauh untuk memastikan pendatang yang tiba di UK tanpa kebenaran boleh dideportasi.

Selepas mengancam untuk menghalang rang undang-undang Selasa, banyak daripada golongan keras menahan diri dalam harapan dapat memperkukuhkannya lebih lanjut dalam proses perundangan.

Kerajaan begitu cemas dengan keputusan itu sehingga ia memerintahkan Menteri Iklim Graham Stuart untuk terbang kembali dari persidangan COP28 di Dubai, Emiriah Arab Bersatu, di mana perundingan berada dalam jam-jam terakhir, untuk undian itu.

Selepas undian itu, Sunak mengatakan dalam media sosial bahawa “rakyat British seharusnya memutuskan siapa yang boleh datang ke negara ini – bukan kumpulan jenayah atau mahkamah asing. Inilah yang dilaksanakan oleh Rang Undang-Undang ini.”

Dasar Rwanda adalah dasar yang mahal, sangat kontroversi tetapi belum menghantar seorang pun sejauh ini ke negara Afrika Timur itu. Tetapi ia menjadi isu totemik bagi Sunak, penting untuk janjinya untuk “menghentikan bot” yang membawa pendatang tidak sah ke UK melalui Selat Inggeris dari Perancis. Lebih 29,000 orang telah berbuat demikian tahun ini, turun dari 46,000 untuk keseluruhan tahun 2022.

Sunak percaya melaksanakan janjinya akan membolehkannya Konservatif menutup jurang pendapat awam besar dengan Parti Buruh sebelum pilihan raya yang perlu diadakan dalam setahun akan datang.

Dasar itu sudah menelan kos kerajaan sekurang-kurangnya 240 juta paun (300 juta dolar AS) dalam bayaran kepada Rwanda, yang bersetuju pada tahun 2022 untuk memproses dan menetapkan ratusan pemohon suaka setahun dari UK. Sunak percaya ini akan menghalang pendatang membuat perjalanan berisiko dan memecahkan model perniagaan kumpulan penyeludupan manusia.

Dasar itu telah menghadapi pelbagai cabaran undang-undang, dan mahkamah tertinggi Britain mengisytiharkan bulan lepas bahawa ia tidak sah, dengan mengatakan Rwanda bukan destinasi selamat bagi pelarian. Sebagai tindak balas, Britain dan Rwanda menandatangani perjanjian menjanjikan untuk memperkukuh perlindungan bagi pendatang.

Undang-undang, jika diluluskan oleh Parlimen, akan membolehkan kerajaan “menggugurkan” bahagian undang-undang hak asasi manusia UK apabila berkaitan dengan tuntutan suaka berkaitan Rwanda.

Ahli parlimen sayap kanan parti berfikir undang-undang itu terlalu ringan, kerana ia meninggalkan beberapa laluan undang-undang bagi pendatang menentang penghantaran, kedua-dua di mahkamah UK dan di Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah.

Tory lebih tengah bimbang ia menyingkirkan mahkamah dan mungkin melanggar undang-undang antarabangsa. Bekas Menteri Keadilan Robert Buckland memberitahu ahli parlimen bahawa “Parlimen ini berdaulat, tetapi kami juga mempunyai kebebasan mahkamah dan kedaulatan undang-undang untuk difikirkan” – walaupun beliau mengundi untuk rang undang-undang itu juga.

Menteri Dalam Negeri James Cleverly memberi jaminan kepada ahli parlimen bahawa “tindakan yang kami ambil, walaupun baru, walaupun sangat mendorong tepi sampul, berada dalam kerangka undang-undang antarabangsa.”

Kumpulan hak asasi manusia mengatakan ia tidak mampu dan tidak beretika untuk menghantar pemohon suaka ke negara lebih 4,000 batu (6,500 kilometer) jauhnya, tanpa harapan untuk pernah kembali ke UK. Mereka juga merujuk kepada rekod hak asasi manusia Rwanda yang buruk, termasuk dakwaan penyiksaan dan pembunuhan lawan kerajaan.

Sacha Deshmukh, ketua eksekutif Amnesty International UK, menggelar rang undang-undang itu “serangan teruk terhadap konsep hak asasi manusia sejagat.”

Ketua Parti Buruh Keir Starmer menggelar rang undang-undang itu “gimik.”

“Ia dibina di atas pasir. Ia tidak akan berfungsi,” katanya.

Kekalahan Selasa akan menjadi tamparan hebat bagi Sunak, dan mungkin mencetuskan rakan sejawat yang gelisah bahawa parti itu berarah ke kekalahan pilihan raya, untuk melemparkan dadu dengan penukaran pemimpin. Di bawah peraturan parti, Sunak akan menghadapi undian tidak percaya jika 53 ahli parlimen – 15% jumlah keseluruhan Konservatif – memanggil untuk satu.

Yang lain menghujahkan bahawa ia akan menjadi bencana jika menyingkirkan lagi seorang perdana menteri tanpa pilihan raya kebangsaan. Sunak adalah perdana menteri Konservatif ketiga sejak pilihan raya terakhir pada tahun 2019, selepas parti itu menyingkirkan kedua-dua Boris Johnson dan penggantinya, Liz Truss.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.