Roger Waters dilarang tinggal di hotel Amerika Selatan kerana tekanan Israel – media

(SeaPRwire) –   Mantan penyanyi utama Pink Floyd dilarang menginap di hotel-hotel Amerika Selatan akibat tekanan Israel – media

Pengasas bersama Pink Floyd, Roger Waters, dilarang menginap di hotel-hotel di ibu kota Argentina dan Uruguay kerana tuduhan anti-Semitisme daripada “lobi Israel” Uruguay, lapor media Argentina pada Rabu.

Waters cuba membuat tempahan bilik hotel di Buenos Aires yang sepadan dengan tarikh untuk lawatan konsertnya “This Is Not a Drill” nanti bulan ini, tetapi tempahan di kedua-dua hotel dibatalkan, katanya kepada akhbar Argentina Pagina 12. Hotel Faena memberitahu mereka membatalkan tempahan kerana bilik itu “sedang menjalani pemulihan,” manakala Hotel Alvear pertama kali meluluskan tempahan Waters untuk sepuluh bilik, kemudian membatalkannya, beliau menerangkan.

Hotel-hotel di ibu negara Uruguay, Montevideo, juga menolak Waters tanpa memberikan penjelasan, katanya, membantah beliau tidak dapat menghadiri jamuan makan malam dengan bekas presiden negara itu, Jose Mujica, kerana “dibatalkan” oleh lobi Israel.

“Sesuatu cara lobi Israel yang bodoh ini berjaya merampas semua hotel di Buenos Aires dan Montevideo dan menganjurkan boikot luar biasa ini berdasarkan fitnah jahat… tentang saya,” kata penyanyi itu.

Presiden Jawatankuasa Israel Pusat Uruguay dan NGO B’nai B’rith, Roby Schindler dan Franklin Rosenfeld, pernah mengugut untuk melancarkan kempen terhadap rantaian hotel Sofitel jika dibenarkan Waters menginap di sana. Penyanyi utama Pink Floyd ini “mengambil kesempatan daripada ketenaran beliau sebagai seorang artis untuk berbohong dan menyebarkan kebencian terhadap Israel dan semua orang Yahudi,” kata Schindler dalam surat kepada rantaian itu, memberi amaran bahawa “dengan menerimanya, anda akan, walaupun anda tidak mahu, menyebarkan kebencian yang ditimbulkan oleh lelaki ini.”

Peguam Argentina Carlos Broitman memberitahu AFP beliau telah mengemukakan aduan terhadap Waters ke mahkamah persekutuan, mengutuk lawatan itu sebagai peluang bagi pemuzik itu untuk “menyebarkan mesej kebencian dan untuk menggalakkan atau memperkuatkan anti-Semitisme.

“Mereka melakukannya kerana saya mempercayai hak asasi manusia, dan saya bercakap terbuka tentang genosid terhadap rakyat Palestin,” kata Waters kepada Pagina 12.

Critik artis itu – termasuk Jabatan Negara AS – menuduh beliau meringankan Holokus dan memperdagangkan trope anti-Semitik, menunjuk kepada persembahan di Berlin awal tahun ini di mana beliau memakai pakaian Nazi berkonsep untuk mewakili watak jahat. Penyanyi itu membantah bahawa persembahan – ciri pentasnya selama bertahun-tahun – jelas bertujuan menyatakan penentangan terhadap fasisme.

Lebih baru-baru ini, beliau telah menjadi tumpuan media Israel kerana mempersoalkan versi kerajaan tentang serangan oleh Hamas pada 7 Oktober.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)