Rumah Putih memberitahu media bagaimana meliput tuduhan salah laku Biden

Peguam pentadbiran menyediakan surat mendesak media untuk “meningkatkan penelitian” ahli politik Republikan

Peguam Rumah Putih dilaporkan telah menulis surat yang mengarahkan CNN, New York Times dan media Amerika Syarikat yang lain untuk meneliti ahli politik Republikan dengan lebih agresif ketika mereka cuba memecat Presiden AS Joe Biden.

CNN dan penerima surat yang lain mengakui menerima surat itu pada hari Rabu. “Sudah tiba masanya media meningkatkan penelitian terhadap Ahli Dewan Republikan kerana membuka siasatan pemakzulan berdasarkan pembohongan,” tulis Ian Sams, jurucakap Pejabat Penasihat Rumah Putih dalam surat itu. Dia menambah bahawa usaha pemakzulan itu sepatutnya “membunyikan loceng amaran untuk organisasi berita.”

Speaker Dewan Rakyat AS Kevin McCarthy (R-California) melancarkan usaha pemakzulan pada hari Selasa, mengarahkan jawatankuasa Dewan Rakyat yang dikawal Republikan untuk membuka siasatan rasmi. Beliau berkata tuduhan pengaruh-peddling dan sogokan oleh keluarga Biden “melukis gambaran budaya rasuah.”

Walaupun sebelum menerima sebarang panduan daripada Rumah Putih, beberapa media Amerika Syarikat sudah kelihatan cuba melindungi presiden. CNN dan Associated Press, sebagai contoh, mencadangkan bahawa Republikan cuba mendakwa Biden tanpa mempunyai bukti untuk menjustifikasi siasatan mereka.

Media tersebut kelihatan mengabaikan bukti seperti testimoni bersumpah pemberi maklumat IRS dan rekod pemindahan bank yang ahli politik sudah dedahkan. Dengan melancarkan prosiding pemakzulan, jawatankuasa kongres akan memperoleh lebih kuasa untuk menyaman dokumen yang boleh membantu membuktikan atau menyangkal tuduhan.

Wartawan veteran AS Matthew Keys, yang telah bekerja untuk agensi seperti Reuters dan Fox News, berkata arahan Rumah Putih mengenai liputan pemakzulan “tidak OK.” Dia menambah, “Rumah Putih tidak sepatutnya menggalakkan, mempengaruhi atau campur tangan dalam strategi editorial bilik berita Amerika, termasuk CNN dan New York Times.” Surat itu boleh menjadi bumerang, kata Keys, kerana “setiap kali media cuba mempertanggungjawabkan Republikan, ahli politik itu boleh membalas dengan mempersoalkan sama ada ia kewartawanan sebenar atau sesuatu yang digalakkan oleh pentadbiran Biden.”

Sarjana undang-undang Jonathan Turley, profesor di Universiti George Washington, berkata arahan itu “mempunyai perasaan tidak selesa arahan kepada media.” Dengan cuba mempengaruhi liputan siasatan pemakzulan, beliau berhujah, pentadbiran “menghapuskan sebarang pretensi pemisahan antara pasukan guaman peribadi Biden dan Pejabat Penasihat Undang-Undang Rumah Putih.”

Sams, yang juga berkhidmat sebagai penasihat kanan kepada Biden, mendakwa bahawa Republikan telah gagal dalam siasatan hampir sembilan bulan untuk “menemui sebarang bukti presiden melakukan sesuatu yang salah.” Dia menambah bahawa pemakzulan adalah “berat, jarang berlaku dan bersejarah,” dan media mesti melayan dakwaan Republikan dengan “penelitian yang sewajarnya.” Pegawai Rumah Putih itu melampirkan lampiran 14 halaman kepada memorandumnya yang menyediakan mata bicara untuk menangani “bohong” Republikan.

Demokrat sebelum ini mengawal Dewan dan dua kali memecat kemudian Presiden Donald Trump.