Rusia dan Ukraine menukar beratus-ratus mayat askar yang telah mati

(SeaPRwire) –   Rusia dan Ukraine bersetuju Jumaat untuk menukar sisa-sisa mayat askar, membenarkan setiap negara untuk memulangkan mayat mereka untuk pengebumian yang sepatutnya.

Kira-kira 132 askar telah dibawa pulang ke negara asal mereka selepas terbunuh dalam konflik berterusan di Ukraine.

Agensi-agensi kerajaan di kedua-dua negara bekerja dengan Palang Merah untuk mengatur pertukaran bersama.

Shamsayil Saraliyev, seorang ahli parlimen Rusia, memberitahu media negara bahawa negara itu telah menerima sisa-sisa 55 askar yang mati.

Koordinasi Markas Bagi Rawatan Tawanan Perang mengumumkan 77 mayat dipulihkan dari tahanan Rusia.

“Persiapan untuk pertukaran penghantaran semula telah berjalan untuk waktu yang lama,” kata agensi Ukraine, menurut Moscow Times.

Pasukan Ukraine telah mencatat keuntungan ketara, membawa kepada peningkatan eksport bijian walaupun ramalan pesimistik dari sekutu.

Perhatian Barat sebahagian besar tertumpu kepada keputusan serangan balas yang dijanjikan dan dibincangkan Ukraine, yang gagal menghasilkan keuntungan yang banyak yang dijangkakan. Sebaliknya, Ukraine telah bekerja dengan senyap untuk menjamin eksport bijian yang agak selamat melalui Laut Hitam, memastikan bahawa penghantaran bijian berterusan semasa peperangan.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berusaha untuk memastikan bahawa “lumbung Eropah”, bertanggungjawab untuk 30% bekalan bijian global, akan terus menghantar bijian penting walaupun sekatan Rusia.

Perjanjian itu runtuh setahun kemudian, dan meninggalkan banyak orang dalam ketakutan krisis kekurangan makanan. Walau bagaimanapun, seperti yang telah dilakukannya sepanjang konflik, Ukraine enggan hanya menyerah kepada tekanan Moscow dan bekerja dengan gigih untuk mencipta cara penghantaran alternatif.

Peter Aitken dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.