Rusia lancarkan sekatan 99 dron dan misil ke sistem tenaga Ukraine, kata pegawai

(SeaPRwire) –   KYIV, Ukraine (AP) — Rusia melancarkan serangan besar-besaran terhadap sistem tenaga Ukraine pada Jumaat, dengan serangan bergempur 99 drone dan peluru berpandu mengenai rantau seluruh negara, tentera Ukraine berkata.

Amaran serangan udara berbunyi di seluruh negara, dengan 10 rantau Ukraine datang di bawah tembakan, menteri dalam negeri Ukraine, Ihor Klymenko, berkata.

Rusia telah meningkatkan serangannya terhadap Ukraine beberapa hari kebelakangan ini, melancarkan beberapa serangan peluru berpandu ke ibu negara, , dan mengenai infrastruktur tenaga seluruh negara sebagai tindak balas kepada serangan udara Ukraine baru-baru ini ke rantau sempadan Rusia di Belgorod. Serangan berselang seperti itu bagaimanapun menjadi biasa sepanjang perang.

Pemadaman besar-besaran sudah menjejaskan bandar timur Ukraine Kharkiv, di mana 700,000 orang kehilangan kuasa selepas loji kuasa haba bandar itu dikenakan serangan drone dan peluru berpandu pada 22 Mac.

Pada musim sejuk 2022-23, Rusia menyasarkan infrastruktur tenaga Ukraine, menyebabkan pemadaman berulang kali. Ramai di Ukraine dan Barat menjangkakan Rusia mungkin mengulangi strategi itu musim sejuk ini, tetapi Rusia pada mulanya memfokuskan serangannya ke industri pertahanan Ukraine.

Ukrenergo, pengendali rangkaian milik negara Ukraine, berkata serangan Jumaat itu secara sengaja menyasarkan loji kuasa haba dan hidroelektrik merentasi rantau tengah dan barat.

Dalam kenyataan, Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy mengesahkan bahawa loji hidroelektrik Kaniv dan Dniester Ukraine telah datang di bawah serangan dan menuduh Moscow mempertaruhkan bencana alam sekitar serupa dengan pemusnahan Empangan Kakhovka pada Jun 2023.

Kedua-dua Kyiv dan Moscow menuduh antara satu sama lain menghancurkan empangan, tetapi pelbagai dakwaan Rusia – bahawa ia ditembak oleh peluru berpandu atau dibawa ke bawah oleh bahan letupan – gagal menangani letupan begitu kuat yang dicatatkan pada pemantau gelombang seismik di rantau itu.

Kehancuran empangan itu menyebabkan banjir maut, mengancam tanaman, membahayakan bekalan air minum bagi beribu-ribu orang dan melepaskan bencana alam sekitar.

Zelenskyy juga memberi amaran bahawa negara lain akan terancam jika empangan itu ditembak.

“Bukan sahaja Ukraine dalam ancaman, tetapi Moldova juga,” kata Zelenskyy. “Air tidak akan berhenti di sempadan.”

DTEK, pengendali elektrik swasta terbesar Ukraine, juga berkata tiga loji kuasa habanya telah rosak dalam serangan itu. Ia mengumumkan penutupan kuasa kecemasan di bandar Odesa, meninggalkan beberapa kawasan tanpa kuasa.

Lima orang, termasuk seorang kanak-kanak perempuan berusia 5 tahun, cedera semasa serangan di rantau Dnipropetrovsk Ukraine, kata gabenor tempatan Serhii Lysak.

Kemudian beliau berkata lelaki lain telah terbunuh dan satu lagi cedera dalam serangan drone berasingan pada Jumaat.

Di tempat lain, polis Ukraine berkata penyelamat telah mengeluarkan mayat wanita berusia 66 tahun dari bangunan di rantau Mykolaiv yang dipukul peluru berpandu Rusia malam Khamis.

Pengeboman di barat Ukraine menyebabkan Tentera Poland memerintah pesawatnya sendiri, kata pasukan operasi negara itu di media sosial.

Minggu lepas, Warsaw menuntut penjelasan daripada Moscow selepas salah satu peluru berpandunya seketika melanggar ruang udara Poland semasa serangan peluru berpandu besar-besaran ke Ukraine, memicu negara NATO itu mengaktifkan pejuang F-16.

Kementerian pertahanan Romania juga berkata pada Jumaat bahawa siasatan telah dilancarkan selepas fragmen yang kelihatan daripada drone dikenal pasti di wilayahnya Khamis malam di kawasan pertanian daerah Braila, berhampiran sempadan dengan Ukraine.

Ia tidak memberikan butiran tambahan, walaupun sejak permulaan pencerobohan penuh Rusia ke jiran Ukraine, Romania ahli NATO telah mengesahkan fragmen drone di wilayahnya pada beberapa kesempatan.

Belgorod juga datang di bawah tembakan Jumaat, Kementerian Pertahanan Rusia menulis di media sosial. Ia berkata bahawa ia menembak jatuh 15 pecahan artileri Ukraine, dengan pecahan jatuh menyebabkan kerosakan beberapa bangunan kediaman. Tiada kecederaan dilaporkan.

Gabenor Vyacheslav Gladkov kemudian berkata di media sosial bahawa seorang lelaki telah mati akibat serangan drone berasingan yang mengenai blok apartmen.

___

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.