Rusia melancarkan serangan “skala besar” di sektor tenaga Ukraine menyebabkan sekurang-kurangnya 3 kematian, gangguan bekalan elektrik meluas

(SeaPRwire) –   Rusia menyerang kemudahan tenaga elektrik di kebanyakan Ukraine, termasuk loji hidroelektrik terbesar negara itu, menyebabkan gangguan meluas dan membunuh sekurang-kurangnya tiga orang, kata pegawai pada Jumaat.

Menteri Tenaga Jerman Galushchenko berkata serangan malam dengan drone dan roket itu adalah “serangan terbesar ke atas sektor tenaga Ukraine dalam masa terkini. Tujuannya bukan sahaja untuk merosakkan, tetapi cuba sekali lagi, seperti tahun lepas, untuk menyebabkan gangguan besar-besaran sistem tenaga negara itu.”

Serangan itu menyebabkan kebakaran di Stesen Hidroelektrik Dnipro, yang membekalkan tenaga elektrik ke Loji Kuasa Nuklear Zaporizhzhia,

Barisan utama 750-kilovolt untuk loji itu terputus, ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa Rafael Grossi berkata awal Jumaat. Satu barisan bantuan tenaga rendah beroperasi, katanya.

Loji itu diduduki tentera Rusia, dan pertempuran di sekitar loji itu sentiasa menjadi kebimbangan kerana kemungkinan kejadian nuklear.

Empangan di stesen hidroelektrik itu tidak dalam bahaya pecah, kata pihak berkuasa hidroelektrik negara itu. Pecahnya empangan boleh tidak sahaja mengganggu bekalan ke loji nuklear tetapi boleh menyebabkan banjir besar-besaran seperti yang berlaku tahun lepas apabila satu empangan besar di Kakhovka lebih jauh ke bawah Sungai Dnieper runtuh.

Seorang terbunuh dan sekurang-kurangnya lapan cedera dalam serangan Rusia, kata gabenor wilayah Zaporizhzhia Ivan Fedorov.

di kawasan Kharkiv menyebabkan gangguan kuasa, dan serangan lain dilaporkan di kawasan barat Ukraine jauh dari barisan hadapan. Dua orang mati di wilayah Khmelnytskyi, mengikut Kementerian Dalam Negeri.

“Dunia melihat sasaran teroris Rusia dengan jelas seperti yang mungkin: loji kuasa dan talian bekalan tenaga, empangan hidroelektrik, bangunan perumahan biasa, bahkan troli bas. Rusia berperang menentang kehidupan biasa rakyat,” kata Presiden Volodymyr Zelenskyy pada Jumaat melalui aplikasi mesej Telegram.

Pegawai Rusia berkata pada Jumaat bahawa seorang terbunuh dan sekurang-kurangnya tiga cedera dalam pengeboman Ukraine kawasan berhampiran sempadan.

Gabenor wilayah Belgorod, Vyacheslav Gladkov, berkata seorang wanita terbunuh apabila sebutir peluru mengenainya ketika dia mengiringkan anjing-anjingnya dan dua lagi cedera. Bandar Tetkino di wilayah Kursk ditembak, mencederakan seorang, kata Gabenor Roman Starovoit.

Kedua-dua wilayah itu pernah mengalami pengeboman dan pegawai-pegawai itu berkata cubaan oleh pejuang Ukraine untuk menyeberang ke wilayah Rusia telah dipatahkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.