Rusia menargetkan pembangkang di luar negara, bahkan di negara yang pernah dianggap selamat, kata pakar

(SeaPRwire) –   Tentera yang melepaskan diri itu dibunuh dalam hujan tembakan dan kemudian dilanggar kereta di Sepanyol. Tokoh pembangkang itu dipukul berulang kali dengan palu di Lithuania. Jurubual itu sakit akibat yang disyaki racun di Jerman.

Sejak melancarkan serangan ke atas Ukraine, serangan dan gangguan terhadap orang Rusia – sama ada terkenal atau tidak – telah disalahkan kepada operatif perisikan Moscow di seluruh Eropah dan tempat lain.

Walaupun usaha kerajaan Barat untuk menghancurkan rangkaian perisikan Rusia, pakar mengatakan Kremlin kelihatannya masih mampu mengejar mereka yang dianggap pengkhianat di luar negara dalam usaha untuk menyekat bantahan. Lawan Putin semakin takut kepada lengan panjang perkhidmatan keselamatan Moscow, termasuk di negara yang pernah mereka fikir selamat.

“Kami baru sahaja melarikan diri dari Rusia dan mempunyai ilusi bahawa kami telah melarikan diri dari penjara,” kata jurubual Irina Dolinina, yang bekerja untuk outlet berita bebas Important Stories, berpangkalan di ibu negara Czech Prague.

Dolinina dan rakan sekerja Alesya Marokhovskaya diganggu pada tahun 2023, menyebabkan ketakutan mereka sedang dibawah pengawasan. Mereka diberi mesej ancaman melalui komen di laman web media dan diberitahu untuk tidak bepergian ke persidangan di Sweden. Untuk menekankan poin itu, ancaman itu termasuk nombor tiket penerbangan, lokasi tempat duduk dan tempahan hotel mereka.

“Ia adalah kesilapan bagi kami untuk fikir di sini, kami selamat,” kata Dolinina kepada Agensi Berita Associated Press.

Kremlin, yang secara rutin menafikan mengejar lawan mereka di luar negara, telah disalahkan selama berdekad-dekad untuk serangan sedemikian.

Kes yang paling terkenal termasuk revolusioner Soviet yang berpindah menjadi penentang buangan Leon Trotsky, yang dibunuh pada tahun 1940 di Mexico selepas diserang dengan palu ais oleh ejen Soviet, dan Georgi Markov, seorang penentang yang bekerja untuk perkhidmatan bahasa Bulgaria BBC, yang meninggal dunia pada tahun 1978 di London selepas ditusuk dengan payung beracun.

Britain merupakan tapak racunan lain yang disalahkan kepada perkhidmatan keselamatan Rusia di bawah Putin. Pengkhianat dan bekas pegawai perisikan Alexander Litvinenko mati selepas minum teh dicampur dengan polonium-210 radioaktif pada tahun 2006, dan bekas perisik Sergei Skripal dan anak perempuannya jatuh sakit parah tetapi pulih berikutan serangan dengan agen saraf Soviet pada tahun 2018. Kremlin berulang kali menafikan penglibatan dalam kes British.

Kini, dengan penindasan dalaman penuh skala sedang berlangsung di dalam Rusia, kebanyakan lawan politik Kremlin, jurubual bebas dan aktivis telah berpindah ke luar negara. Terdapat syak wasangka yang kuat, serta tuduhan daripada pegawai, bahawa Moscow semakin mengejar mereka.

Keluasan individu yang dikejar oleh Rusia, “walaupun mereka kelihatan dan bunyi sangat tidak penting,” adalah kerana pihak berkuasa Rusia percaya mereka “mungkin kembali ke negara dan memusnahkannya sepenuhnya,” kata pakar keselamatan Andrei Soldatov.

Terdapat laporan berbilang mengenai buangan yang dianiaya tidak sahaja di negara bekas Soviet dengan diaspora Rusia yang besar tetapi juga di Eropah dan luar.

Aktivis dan jurubual bebas merasa gejala yang disyaki racun.

Jurubual siasatan Elena Kostyuchenko jatuh sakit dalam kereta api dari Munich ke Berlin pada tahun 2022, dan pendakwa Jerman kemudian mengatakan mereka sedang menyiasatnya sebagai cubaan pembunuhan.

Natalia Arno, ketua Yayasan Bebas Russia berpangkalan di Amerika Syarikat, memberitahu AP beliau masih mengalami kerosakan saraf selepas disyaki racun di Prague pada Mei. Beliau percaya perkhidmatan keselamatan Rusia cuba “menyekat” kerja pro-demokrasinya.

Dalam insiden yang sangat kejam, mayat dijumpai di La Cala, Sepanyol, berhampiran pelabuhan timur Alicante, selepas ditembak dan dilanggar kereta. Ancaman terhadapnya muncul tidak lama selepas dia mencuri helikopter Mi-8 Rusia pada Ogos, terbang ke Ukraine dan melepaskan diri.

Kuzminov, 33, menjadi “mayat moral” pada masa dia merancang “jenayah kotor dan mengerikan” itu, kata Sergei Naryshkin, ketua perisikan luar negara Rusia.

Pada Mac, Leonid Volkov, ketua staf kepada politik pembangkang Alexei Navalny, mempunyai lengannya patah dalam serangan palu di ibu negara Lithuania Vilnius.

Perkhidmatan keselamatan Lithuania mengatakan serangan itu mungkin “diatur dan dilaksanakan oleh Rusia.” Pada 19 April, polis Poland menahan dua orang atas syak wasangka menyerang Volkov atas arahan perkhidmatan perisikan asing.

Dalam dekad Putin memegang kuasa, Kremlin telah menafikan berulang kali bahawa ia mengejar musuh-musuhnya di dalam dan luar negara. Ia tidak mengulas mengenai racun yang disyaki dan jurucakap Putin, Dmitry Peskov, menolak komen mengenai kes Volkov, mengatakan ia adalah perkara untuk Kementerian Dalam Negeri Lithuania.

Kumpulan anti-perang yang baru lahir juga mendapati diri mereka dalam pandangan Moscow.

Orang Rusia di Stockholm, Sweden, yang pada Mei 2022 membentuk salah satu organisasi pertama untuk menyokong Ukraine dan tahanan politik, membakar patung Putin bertajuk “penjenayah perang” di luar Kedutaan Rusia.

Enam bulan kemudian, pihak berkuasa Rusia menetapkan kumpulan itu sebagai organisasi tidak diingini, mengancam ahli dengan denda dan penjara. Ahli keluarga mereka dikunjungi di rumah di Rusia oleh polis, dan data peribadi mereka bocor, ahli memberitahu AP, berbicara atas syarat ketidakpastian keselamatan mereka.

Outlet media Rusia Ortodoks Tsargrad mencadangkan ahli kumpulan itu boleh direkrut oleh perkhidmatan perisikan asing dan menamakan mereka “pengganas.” Outlet pro-Kremlin itu memperingatkan mereka tentang kejutan yang tidak menyenangkan jika mereka terus menentang perang.

Beberapa hari kemudian, semasa melawat keluarga di St. Petersburg, seorang ahli kumpulan bernama Marina berkata sebuah kereta polis berhenti tepat di hadapannya apabila beliau keluar dari kedai. Tiga lelaki keluar, meminta dokumen beliau, memaksa beliau ke dalam kereta dan membawanya ke balai polis, dengan bunyi siren.

“Ia benar-benar menakutkan. Bagaimana mereka tahu lokasi tepat saya?” kata Marina kepada AP, enggan memberikan nama keluarga kerana takut keselamatan beliau terancam.

Beliau dihadapkan dengan data bocor dan video protes kedutaan, dan penyiasat mendesak beliau mengenal pasti ahli kumpulan lain, mendedahkan sumber pembiayaan dan meminta pandangan beliau mengenai perang. Satu lagi soal mengapa beliau meninggalkan Rusia sebelum hari lahir bapa beliau – membuat jelas mereka mengetahui identiti keluarga beliau.

Beliau didakwa dengan pelanggaran pentadbiran, biasanya boleh didenda. Sementara polis sedang mengiringi beliau ke apartmen ibu bapa, ia disarankan beliau “bekerjasama” dan menjadi informan jika mahu melihat keluarga beliau lagi tanpa takut ditahan, kata Marina.

“Ia merupakan modus operandi yang diketahui untuk perisikan dan rejim Rusia untuk mengikuti lawan dalam diaspora Rusia di negara lain dan menyubjek mereka kepada pelbagai jenis gangguan atau kerja perisikan,” kata Fredrik Hultgren-Friberg, jurucakap Perkhidmatan Keselamatan Sweden, kepada AP.

Soldatov berkata Kremlin mengejar pelbagai lawan kerana ia takut pemberontakan pro-Barat seperti yang berlaku di Georgia dan Ukraine dan mahu mencegah biji-biji bantahan membesar menjadi “sesuatu yang baru.”

Walaupun negara Barat mengusir beratus-ratus perisik Rusia dalam tindakan bersepadu selepas racunan Skripals pada 2018 dan serangan 2022 ke atas Ukraine, orang Rusia di luar negara mengatakan mereka bimbang Moscow masih boleh menjangkau mereka.

Marokhovskaya, jurubual siasatan di Prague, menerima ancaman tanpa nama, termasuk satu yang menunjukkan pengawasan rapat yang mengatakan, “Kami akan mencarinya di mana sahaja dia berjalan anjingnya yang sesak nafas.”

Beliau dan Dolinina memberitahu AP mereka mengalami pengawasan sedemikian, termasuk selepas menerbitkan siasatan pemenangan mengenai rasuah dalam keluarga Putin.

Walaupun banyak insiden yang Barat salahkan ke atas Kremlin menimbulkan spekulasi bahawa Moscow masih boleh menakut-nakutkan orang Rusia di luar negara, bukan semua telah dibungkam.

“Ini bukan sebab untuk berhenti,” kata Marokhovskaya. “Ini sebab untuk terus bekerja.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.