Rusia mengisytiharkan wilayah Ukraine yang diduduki akan menyertai pilihan raya presiden Rusia

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa pilihan raya Rusia pada Isnin menyatakan undian dalam pilihan raya presiden tahun depan akan diadakan di empat wilayah Ukraine yang sebahagiannya diduduki yang Moscow telah mengilhak secara haram pada 2022 berikutan serangannya.

Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat mengambil keputusan untuk teruskan undian di bahagian Rusia menguasai Donetsk, Luhansk, Kherson dan wilayah Zaporizhzhia. Undian juga akan diadakan di Semenanjung Crimea yang Rusia telah mengilhak secara haram dari Ukraine pada 2014.

Ahli parlimen Rusia pada Khamis menetapkan pilihan raya presiden 2024 pada 17 Mac. Jumaat, mengumumkan pertandingannya dan hampir pasti akan memenangi lagi penggal enam tahun.

Ketua Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat, Ella Pamfilova, minggu lepas berkata suruhanjaya itu akan membuat keputusan berasingan sama ada untuk mengadakan undian di empat wilayah Ukraine yang sebahagiannya dikuasai kerana undang-undang tentera berkuatkuasa di kawasan-kawasan itu. Ahli parlimen Rusia awal tahun ini meminda peraturan untuk membenarkan pilihan raya di wilayah di mana undang-undang tentera berkuatkuasa.

Pihak berkuasa Rusia mengadakan pilihan raya di wilayah yang dianeksasi pada September untuk perundangan yang dilantik Moscow. Ukraine dan sekutu Baratnya mengutuk mereka sebagai palsu.

Ukraine telah mengutuk niat Rusia untuk menganjurkan undian pilihan raya presiden di wilayah Ukraine yang diduduki. Kementeriannya berkata sebarang undian di wilayah yang diduduki itu akan menjadi “batal dan tidak sah” dan mengatakan sebarang pemerhati antarabangsa yang dihantar untuk memantau akan “menghadapi tanggungjawab jenayah.”

Kementerian Luar Negeri menyeru komuniti antarabangsa untuk mengutuk niat Rusia dan mengenakan sanksi ke atas mereka yang terlibat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.