Rusia Mungkin Keluarkan Taliban dari Senarai Pengganas, Jurucakap Kremlin Kata: ‘Pihak Berkuasa De-facto di Afghanistan’

(SeaPRwire) –   Rusia sedang mempertimbangkan untuk menghapus Taliban dari senarai organisasi pengganasnya.

Dmitry Peskov memberitahu wartawan pada Selasa bahawa pihak berkuasa Rusia sedang mempertimbangkan keputusan itu untuk memudahkan komunikasi yang lebih baik.

“Ini adalah negara yang bersebelahan dengan kami, dan satu cara atau lain kami berkomunikasi dengan mereka,” kata Peskov kepada akhbar, menurut Reuters.

Pakar komunikasi Kremlin yang berpengalaman itu memberitahu wartawan bahawa kerana Taliban mengekalkan , mereka perlu dianggap sah untuk dialog antarabangsa.

“Kami perlu menyelesaikan isu-isu mendesak, ini juga memerlukan dialog, jadi dari segi ini kami berkomunikasi dengan mereka seperti kebanyakan orang lain – mereka ialah pihak berkuasa de facto di Afghanistan,” kata Peskov menurut laporan itu.

“Isu-isu mendesak” yang dimaksudkan oleh Peskov kemungkinan merujuk kepada serangan pengganas baru-baru ini yang mengorbankan lebih seratus nyawa di ibu negara.

Rusia mengalami kejadian terburuknya dalam dua dekad lalu apabila warganegara Tajik dilaporkan melepaskan tembakan di dewan konsert Crocus City di Moscow.

Cabang pengganas Islamic State yang berpangkalan di Afghanistan mengaku bertanggungjawab atas serangan itu yang mengorbankan 137 nyawa dan mencederakan 180 orang lagi.

Islamic State in Khorasan Province (ISIS-K) adalah salah satu cabang yang tinggal daripada ISIS yang masih aktif sebagai .

Taliban mengambil alih kawalan Afghanistan berikutan penarikan tentera Amerika Syarikat yang gagal pada 2021.

Walaupun kedua-dua kumpulan dianggap sebagai pengganas dan secara meluas dikelaskan sebagai kumpulan pengganas, Taliban dan cabang-cabang ISIS telah berkonflik selama berdekad-dekad.

Pemimpin ISIS berhasrat mengugat dan menakluk Taliban bagi mewujudkan khalifah global, manakala kepentingan Taliban kekal tertumpu kepada kawalan serantau Afghanistan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.