Saksi huraikan ‘keberanian luar biasa’ pegawai polis wira yang menghentikan serangan tikam di Australia

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai polis sedang dipanggil wira selepas bertindak sendirian untuk menangani suspek yang melakukan serangan dengan pisau di sebuah pusat membeli-belah berhampiran Sydney, Australia.

Enam orang terbunuh dan lapan lagi cedera, termasuk bayi berusia 9 bulan, selepas seorang lelaki berusia 40 tahun yang membawa pisau melakukan serangan pada hari Sabtu petang di Westfield Bondi Junction. Pihak berkuasa menyatakan bahawa seorang pegawai polis yang tidak dikenali dan pertama memberi tindak balas ke lokasi kejadian berlari ke arah sang penyerang dan menembak mati dia, mengakhiri serangannya.

“Dia menunjukkan keberanian dan kegagahan yang luar biasa,” kata Ketua Polis New South Wales Karen Webb semasa sidang akhbar. Webb menggambarkan wira pegawai polis itu sebagai “pegawai kanan yang sangat senior” tetapi tidak mendedahkan namanya.

Seorang saksi memberitahu media Australia.

Jason Dixon memberitahu The Daily Telegraph bahawa ketika pegawai itu mendekati suspek, lelaki itu .

“Dia hanya berkata: ‘Letakkannya.’ Sekali sahaja. Kemudian dia menembak dia di dada dan dia jatuh,” kata Dixon. Dia menambah bahawa lelaki itu tidak memberi pilihan lain kepada pegawai itu.

“Dia terpaksa menembak dia kerana dia terus datang. Dia memegang pisau dan tidak akan berhenti,” katanya. “Dia maju ke arahnya, dan dia berlari, datang untuk mendapatkan orang lain.”

Dixon berkata pegawai itu menembak suspek sekali di dada atau dada.

“Saya gembira dia dapat dia, kerana jika tidak, dia akan menikam dia juga.”

Seorang saksi lain menggambarkan pegawai polis menembak penyerang kepada .

“Jika dia tidak menembak dia, dia akan terus pergi, dia berada dalam kempen,” kata lelaki itu, yang tidak memberikan namanya. “Dia pergi ke sana dan memberikan CPR kepadanya. Dia memegang pisau besar. Dia kelihatan seperti dalam kempen membunuh.”

Timbalan Ketua Polis New South Wales Anthony Cooke berkata pegawai itu menghadapi suspek sendirian.

“Dia menghadapi penjenayah yang telah berpindah pada tahap ini ke aras lima [pusat membeli-belah] ketika dia terus berjalan dengan cepat di belakangnya untuk mengejarnya. Dia berpaling, menghadapinya, menaikkan pisau. Dia menembak senjata api dan orang itu kini mati,” kata Cooke.

Lima daripada enam mangsa penikaman ialah wanita, manakala lapan orang, termasuk bayi, telah dimasukkan ke hospital di Sydney dan menerima rawatan, menurut pihak berkuasa.

Perdana Menteri Australia Anthony Albanese memanggil insiden itu sebagai “tindakan keganasan mengerikan yang secara rawak menyerang orang awam yang sedang melakukan perkara biasa pada hari Sabtu.”

Dia memuji pegawai yang menghadapi penjenayah itu. “Dia memang wira. Tiada keraguan bahawa tindakannya telah menyelamatkan nyawa,” katanya.

Penyiasat belum mengenal pasti motif serangan mengerikan itu tetapi menyatakan mereka tidak percaya ia berkaitan dengan keganasan.

“Izinkan saya meyakinkan anda bahawa kami yakin tiada risiko berterusan, dan kami hanya menangani satu orang yang kini mati,” kata Webb.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.