Sanksi baru terhadap pemimpin Hamas menekankan hubungan sekutu NATO yang penting dengan pengganas

(SeaPRwire) –   Sanksi baru terhadap , sebahagian daripada mereka tinggal di Turki, sekali lagi menimbulkan kebimbangan yang Amerika Syarikat miliki terhadap sekutu NATO bersejarah penting terus menyokong kumpulan pengganas yang diiktiraf secara meluas.

“Sanksi hari ini menunjukkan dengan jelas, sekali lagi, bahawa Turki adalah negara penaja Hamas,” Jonathan Schanzer, naib presiden kanan Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi, memberitahu Digital.

“Turki terus menimbulkan masalah besar kepada Amerika Syarikat, NATO, Israel dan Timur Tengah yang lebih luas,” beliau menghujahkan. “Sanksi adalah cara yang baik untuk menarik perhatian kepada masalah itu, tetapi lebih perlu dilakukan: Amerika Syarikat mesti memulakan langkah untuk menutup pangkalan udara Incirlik dan memotong bank-bank Turki dari sistem kewangan.”

“NATO mesti mengambil langkah untuk mengeluarkan Ankara dari pakatan itu,” Schanzer menekankan. “Israel mesti memulakan untuk menargetkan beberapa pemimpin Hamas di Istanbul melalui cara kinetik, dan komuniti antarabangsa mesti memulakan untuk menghindari Turki secara diplomatik.”

Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat dan United Kingdom mula menargetkan pemimpin dan pembiaya Hamas dengan sanksi ketat berikutan operasi di Israel, tetapi sanksi minggu ini mengenai beberapa pemimpinnya yang kini tinggal di Turki.

Pentadbiran Trump meningkatkan bantahan kuat terhadap hubungan yang nampaknya rapat Turki dengan Hamas selepas Ankara menyambut pemimpin untuk tinggal di negara itu pada tahun 2020. Pegawai Amerika menekankan khususnya, walaupun didakwa, penglibatan pemimpin-pemimpin itu dalam beberapa serangan pengganas, penculikan dan penculikan, tetapi Turki “sepenuhnya” menolak kritikan itu.

“Mengisytiharkan wakil sah Hamas, yang berkuasa selepas memenangi pilihan raya demokratik di Gaza dan merupakan realiti penting wilayah itu, sebagai pengganas tidak akan memberi sumbangan kepada usaha untuk keamanan dan kestabilan di rantau ini,” kata kementerian luar negara Turki pada tahun 2020.

Pada masa itu, Turki mendakwa bahawa ia akan menggunakan hubungan itu untuk mendekati dasar yang seimbang yang akan berkhidmat kepentingan Israel dan mencari penyelesaian konflik Israel-Palestin.

Israel telah membincangkan rancangan untuk membunuh pemimpin Hamas “di setiap lokasi” di seluruh dunia, termasuk di Turki, selepas operasi di Gaza berakhir. Pendedahan itu mencetuskan kecaman kuat daripada pegawai perisikan Turki yang tidak dinamakan, yang memberitahu The Times of Israel bahawa Jerusalem boleh mengharapkan “akibat serius” untuk tindakan sedemikian dalam sempadan Turki.

“Amaran-amaran yang perlu dibuat kepada perbual berasaskan berita kenyataan pegawai Israel tentang niat untuk membunuh pegawai-pegawai itu di Turki dan Doha, Qatar, dan ditekankan kepada Israel bahawa [tindakan sedemikian] akan mempunyai akibat serius,” kata pegawai itu.

Laporan mendakwa bahawa beberapa di Israel memanggil untuk pembunuhan serta-merta terhadap pegawai-pegawai itu di Turki dan di Doha, Qatar, tetapi Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menghalang panggilan sedemikian dengan memahami kesan yang ketara dan negatif yang boleh ia ada terhadap usaha diplomatik untuk membebaskan tebusan.

Qatar, yang telah selama lebih satu dekad sekarang, memainkan peranan kunci dalam pembebasan puluhan tebusan dalam beberapa minggu kebelakangan ini, tetapi pentadbiran Biden telah mempertimbangkan meminta Qatar untuk menutup pejabat itu.

“Kami telah membuat jelas bahawa berikutan 7 Oktober tidak ada lagi perniagaan seperti biasa dengan Hamas,” kata pegawai kanan pentadbiran kepada Politico. “Ini adalah perbincangan yang akan kami teruskan dengan rakan-rakan di rantau ini.”

Amerika Syarikat pada asalnya meminta Qatar menubuhkan dan menjadi tuan rumah pejabat itu pada tahun 2012, dan ia mungkin mempunyai kuasa untuk dengan itu meminta penutupannya, walaupun sesetengah masih bimbang terhadap kesan potensinya ini akan mempunyai terhadap usaha saluran belakang masa depan.

Jabatan Negara Amerika Syarikat dan kedutaan Turki tidak menjawab permintaan Digital untuk komen.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.