Satu lagi kapal dilaporkan diculik oleh lanun di lepas pantai Somalia

(SeaPRwire) –   Kapal lain dilaporkan diculik oleh pengganas di lepas pantai Somalia pada Jumaat, menurut agensi pemantauan perdagangan laut British, menimbulkan lagi kebimbangan bahawa pengganas Somalia aktif semula, hampir sepuluh tahun selepas mereka menyebabkan kekacauan untuk .

Sebuah kapal dagang dhow dilaporkan diculik oleh beberapa orang bersenjata berat berhampiran bandar Eyl di lepas pantai Somalia, Maritime Trade Operations EU menyatakan. Ia merujuk kepada pihak berkuasa tentera sebagai sumber maklumat.

Agensi itu tidak memberikan sebarang butiran mengenai siapa pengganas itu tetapi menyatakan satu siasatan sedang dijalankan.

Pasukan Tentera Laut EU melaporkan bahawa kapal kargo Malta ditawan di Laut Arab berhampiran minggu lepas dan dipindahkan ke kawasan yang sama di lepas pantai Somalia. Kapal kargo Ruen mempunyai 18 anak kapal apabila ditawan berhampiran pulau Yemen Socotra, kira-kira 150 batu dari Somalia.

Satu anak kapal telah dibawa ke kapal tentera laut India untuk rawatan perubatan, Pasukan Tentera Laut EU menyatakan. Syak wasangka juga jatuh ke atas pengganas Somalia untuk penawanan itu, walaupun Pasukan Tentera Laut EU menyatakan pengganas dan tuntutan mereka tidak diketahui.

Terdapat peningkatan serangan ke atas kapal komersial di Laut Merah oleh pemberontak Houthi yang disokong Iran dari Yemen, mengganggu laluan perdagangan global utama. Houthi menargetkan kapal berkaitan Israel pada mulanya, tetapi kemudian meningkatkan serangan mereka, menyerang kapal tanpa ikatan jelas.

Pentagon menyatakan pada bulan lepas bahawa lima penyerang bersenjata yang menawan kapal komersial berhampiran Yemen dan ditangkap oleh pasukan Amerika Syarikat kemungkinan berbangsa Somalia dan serangan itu – awalnya disalahkan ke atas pemberontak Houthi – berkaitan dengan “pengganasan”.

Polis maritim Somalia meningkatkan patroli berikutan pengumuman itu.

Serangan ke atas kapal oleh pengganas Somalia mencapai puncaknya melebihi 350 antara 2010 dan 2015, tetapi menurun dengan drastik sejak itu, terutamanya kerana patroli oleh pasukan tentera laut Amerika Syarikat dan sekutu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.