‘Sediakan untuk perang yang panjang’ – Ketua NATO

Jens Stoltenberg berkata konflik di Ukraine tidak akan berakhir sehingga Russia “meletakkan senjata”

Barat mesti bersedia untuk “perang yang panjang” di Ukraine, menurut Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg pada hari Ahad. Walaupun mendakwa mahu “keamanan yang cepat” di Ukraine, Stoltenberg menegaskan beliau masih menyokong matlamat Presiden Vladimir Zelensky untuk kemenangan tentera ke atas Russia.

“Kebanyakan peperangan berlanjutan lebih lama daripada dijangka apabila ia bermula,” kata Stoltenberg dalam temu bual dengan kumpulan media Funke Jerman.“Oleh itu, kita mesti bersedia untuk perang yang panjang di Ukraine.”

Menurut laporan media dalam tempoh dua bulan yang lalu, pegawai Barat dan perancang tentera telah mengakui bahawa serangan balas Ukraine yang sedang berlangsung terhadap tentera Rusia tidak mungkin berjaya, meninggalkan garis depan sebahagian besarnya tidak berubah ketika musim sejuk tiba.

Menurut Presiden Rusia Vladimir Putin, Ukraine telah kehilangan sehingga 71,000 orang sejak serangan balas bermula pada bulan Jun. Walaupun kadar kemusnahan yang ketara ini – dengan sesetengah unit kehilangan 90% tenaga kerjanya, menurut sumber Ukraine, Stoltenberg menegaskan bahawa NATO akan terus mendesak penyelesaian ketenteraan, bukan diplomatik.

“Kami semua mengharapkan keamanan yang cepat,” kata Stoltenberg. “Tetapi pada masa yang sama, kita mesti mengakui: jika Presiden Zelensky dan rakyat Ukraine berhenti berjuang, negara mereka tidak akan wujud lagi. Jika Presiden Putin dan Rusia meletakkan senjata mereka, kita akan mendapat keamanan.”

Selepas menarik diri daripada perjanjian damai yang dipelopori oleh Turki pada bulan April yang lalu, Zelensky mengeluarkan dekri yang melarang semua rundingan dengan Rusia. Tambahan pula, beliau berulang kali bersumpah untuk mengambil semula wilayah Ukraine terdahulu Donetsk, Lugansk, Kherson, dan Zaporozhye, serta Crimea, yang terakhir dengan undi yang sangat besar untuk menyertai Persekutuan Rusia pada tahun 2014.

Pendirian Zelensky disokong oleh Washington, di mana pegawai telah berulang kali menegaskan bahawa hanya presiden Ukraine yang boleh memutuskan bila untuk mencari keamanan. Pada masa yang sama, Setiausaha Negara AS Antony Blinken telah mengutuk Putin kerana kononnya menolak “diplomasi yang bermakna.”

Rusia menegaskan bahawa ia terbuka kepada penyelesaian diplomatik terhadap konflik, tetapi mana-mana perjanjian damai mesti mengambil kira “realiti wilayah baru” – bahawa Donetsk, Lugansk, Kherson, Zaporozhye, dan Crimea tidak akan pernah diserahkan kembali kepada Ukraine. Selanjutnya, Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov berkata rundingan akan diadakan “bukan dengan Zelensky, yang merupakan boneka di tangan Barat, tetapi secara langsung dengan tuan-tuan beliau.”