Sehari selepas tarikh pilihan raya ditetapkan di Chad, kumpulan pembangkang menyerang agensi keselamatan di ibu negara

(SeaPRwire) –   Beberapa orang terbunuh pada hari Rabu di negara Afrika Tengah Chad dalam apa yang dikatakan kerajaan sebagai serangan oleh kumpulan pembangkang terhadap pejabat Agensi Keselamatan Negara di ibu negara.

Jurucakap kerajaan Abderaman Koulamallah berkata dalam kenyataan bahawa serangan terhadap Agensi Keselamatan Negara Negara, atau ANSE, dilakukan oleh Parti Sosialis Tanpa Sempadan. Kumpulan itu diketuai oleh Yaya Dillo, sepupu presiden semasa dan pesaing kuat dalam pilihan raya akan datang.

Koulamallah tidak memberikan butiran mengenai siapa yang terbunuh atau memberikan bilangan mangsa tetapi berkata beberapa penyerang telah ditangkap dan yang lain sedang dikejar. “Situasi kini sepenuhnya dibawah kawalan,” katanya.

Dia berkata serangan itu mengikuti penangkapan awal Rabu setiausaha kewangan parti pembangkang atas dakwaan cuba membunuh presiden mahkamah agung negara.

Presiden sementara Chad, Mahamat Deby Itno, mengambil alih kuasa selepas bapanya yang memerintah negara lebih tiga dekad terbunuh berjuang menentang pemberontak pada 2021. Pada tahun lalu, kerajaan mengumumkan bahawa tempoh peralihan 18 bulan akan dilanjutkan selama dua tahun lagi, yang membawa kepada protes di seluruh negara.

Pada hari Selasa, kerajaan mengumumkan bahawa pilihan raya presiden akan diadakan pada 6 Mei.

Pada petang Rabu, internet dipotong di ibu negara dan ketegangan masih tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.