Sejumlah negara memotong pembiayaan ke agensi PBB setelah staf didakwa terlibat dalam serangan Hamas pada 7 Oktober

(SeaPRwire) –   Keterlibatan sebuah agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dalam serangan 7 Oktober telah membawa kepada keputusan meluas untuk memotong pembiayaan.

United Kingdom, Kanada, dan kuasa-kuasa Barat utama yang lain telah menyertai Amerika Syarikat dalam memotong pembiayaan kepada Agensi Bantuan dan Pekerjaan PBB untuk Palestin (UNRWA) berikutan dakwaan bahawa dua belas pekerjanya “terlibat” dalam serangan itu.

Itali, Australia dan Switzerland juga telah menyertai boikot berikutan dakwaan itu, yang telah menyebabkan pemberhentian beberapa pekerja.

Amerika Syarikat sementara menangguhkan “tambahan” pembiayaan untuk agensi kunci di Jalur Gaza atas dakwaan bahawa sesetengah anggotanya “terlibat” dalam serangan pengganas Hamas pada 7 Oktober di Israel.

Dua belas pekerja Agensi Bantuan dan Pekerjaan PBB untuk Palestin (UNRWA) didakwa “terlibat” dalam serangan itu, dan pembiayaan AS akan disambung semula tertakluk kepada siasatan daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

“UNRWA boleh membaca akhbar Beltway dengan cukup baik untuk mengetahui bahawa Kongres sedang bergerak untuk memotong pembiayaan AS,” kata Richard Goldberg, bekas penasihat Majlis Keselamatan Negara (NSC) semasa Pentadbiran Trump, kepada Digital.

“Ini adalah langkah PR yang direka untuk mendahului tindakan kongres. Ia tidak berbuat apa-apa untuk mengubah fakta bahawa UNRWA dan kekal menjadi penghalang utama kepada keamanan,” tambah Goldberg, kini penasihat kanan di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi, ditambah.

Jabatan Negara di bawah bekas Presiden Trump memutuskan hubungan dengan UNRWA pada tahun 2018, tetapi Presiden Biden menyambung semula hubungan itu tidak lama selepas mengambil alih jawatan. Beliau terus meningkatkan perbelanjaan untuk organisasi itu, dengan dana melebihi $1 bilion.

Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant memuji keputusan AS sebagai “langkah penting dalam memegang UNRWA bertanggungjawab.”

“Sekurang-kurangnya dua belas pekerja UNRWA menyertai serangan mengerikan yang dilakukan pada 7 Oktober: Mereka adalah ‘pekerja kemanusiaan’, dengan gaji dibayar dengan sumbangan antarabangsa, dengan tangan berdarah,” kata Gallant dalam kenyataan media berikutan pengumuman Jabatan Negara.

Ketua Eksekutif UNRWA Philippe Lazzarini menyatakan kejutan terhadap dakwaan itu, dengan memberi jaminan kepada masyarakat antarabangsa bahawa “mana-mana pekerja UNRWA yang terlibat dalam tindakan keganasan akan dipertanggungjawabkan, termasuk melalui pendakwaan jenayah.”

Maklumat perisikan dan siasatan Israel dalam bulan-bulan berikutan serangan itu membawa kepada dakwaan, yang dikemukakan kepada PBB minggu ini.

Peter Aitken daripada Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.