Sekurang-kurangnya 37 mati dalam kesesakan di stadium tentera Brazzaville

(SeaPRwire) –   Satu kesesakan di stadium tentera telah mengorbankan sekurang-kurangnya 37 orang di Brazzaville selepas berlakunya kesesakan besar-besaran orang muda yang menyahut seruan perekrutan, menurut pihak berkuasa pada Selasa.

Pemerintah Angkatan Bersenjata Congo kemudian mengumumkan bahawa semua operasi perekrutan telah ditangguhkan di Brazzaville sehingga notis lanjut berikutan tragedi pada Senin lewat.

Peguam Awam Oko Ngakala berkata bahawa siasatan akan dilancarkan dan mempersoalkan mengapa acara itu masih berlangsung pada tengah malam.

Brandon Tsetou, graduan muda yang terselamat daripada kesesakan, berkata beliau telah beratur di hadapan stadium Ornado sejak pagi Isnin.

“Menurut penganjur, ia adalah hari terakhir. Itulah sebabnya ramai daripada kami memutuskan untuk menunggu sehingga lewat malam, berharap untuk mendaftar,” katanya kepada Agensi Berita Antarabangsa. “Sesetengah orang begitu tidak sabar sehingga terpaksa memaksa jalan masuk, menyebabkan kesesakan yang mengorbankan sebilangan orang mati atau cedera, yang kami sangat menyesali.”

Barisan panjang telah terbentuk di luar pusat perekrutan setiap hari dalam minggu lepas kerana orang muda telah cuba menyertai tentera, salah satu institusi di Republik Congo. Sebanyak 700 orang sehari telah mendaftar, walaupun hanya terdapat seramai 1,500 tempat yang tersedia.

“Anggaran awal yang ditetapkan oleh perkhidmatan kecemasan ialah 37 mati dan banyak lagi cedera,” menurut kenyataan media yang dikeluarkan Selasa oleh unit krisis pejabat perdana menteri.

Di kalangan mangsa adalah Chancelvie Oko berusia 23 tahun, menurut bapa saudaranya Germain Ndzale. Oko ingin menyertai tentera untuk membantu menyara dua anaknya berikutan kematian suaminya dalam kemalangan jalan raya dua tahun lalu, kata Ndzale.

Di Republik Congo, kadar pengangguran belia ialah kira-kira 42%, mengikut statistik Bank Dunia. Walaupun merupakan negara, kemiskinan meluas di negara berpenduduk 5.61 juta orang itu, dengan hanya 15% mereka yang tinggal di kawasan luar bandar mempunyai akses kepada elektrik.

Tresor Nzila, pengarah eksekutif pertubuhan bukan kerajaan Pusat Tindakan untuk Pembangunan, meminta siasatan menyeluruh dan kerajaan menerbitkan senarai mangsa.

“Tragedi manusia ini mencerminkan kesengsaraan belia yang diabaikan,” katanya. “Kerajaan Republik Congo tidak mampu mencipta peluang pekerjaan lain. Angkatan Bersenjata dan pasukan keselamatan telah menjadi penyedia pekerjaan utama.”

“Kerajaan mesti dianggap bertanggungjawab secara langsung, kerana ia tidak menilai risiko tindakannya,” kata Nzila.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )