Sekurang-kurangnya 90 cedera selepas kereta api penumpang menghentam gerabak kotak, tergelincir di ibu negara Argentina

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya 90 orang cedera di ibu negara Argentina apabila sebuah kereta api penumpang menabrak gerabak kosong dan tergelincir di Buenos Aires Jumaat, menurut pihak berkuasa, kemalangan jarang berlaku yang menimbulkan persoalan asas mengenai keselamatan.

Kereta api itu dalam perjalanan dari Buenos Aires ke pinggir bandar utara apabila tergelincir sekitar pukul 10:30 pagi di atas jambatan di kawasan fesyen Palermo, pihak keselamatan berkata. Pihak berkuasa berkata masih belum jelas mengapa gerabak kosong itu berada di landasan tetapi sedang menyiasat.

“Masih terlalu awal untuk mengetahui mekanik kemalangan ini,” kata dari tapak kemalangan di mana beliau memuji pengeluaran mangsa yang cepat.

Puluh orang cedera dirawat di tapak kejadian dan 30 orang dibawa ke hospital dalam keadaan sederhana hingga teruk, sekurang-kurangnya dua orang dengan helikopter yang mengalami kecederaan dada dan tulang patah. Alberto Crescenti, pengarah perkhidmatan kecemasan bandar, berkata penyelamat dengan anjing polis membantu 90 orang terperangkap di bangkai kereta api, menurunkan sesetengahnya dari lebuh raya tinggi menggunakan tali.

Penumpang yang terkejut keluar dari gerabak kosong yang tergelincir memberitahu media tempatan kereta api itu berhenti di jambatan selama beberapa minit sebelum mula bergerak lagi dan menabrak kuat kereta api lain, menggoyangkan penumpang dan melencong keluar landasan dalam kabut asap dan percikan.

Pihak berkuasa di Trenes Argentinos, pihak berkuasa kereta api Argentina, berkata perkhidmatan landasan popular itu digantung manakala usaha sedang dijalankan untuk menyekat kawasan kejadian. Mereka meminta penduduk mengelak dari tapak kemalangan untuk memberi laluan kepada penyelamat kecemasan.

Perlanggaran itu menimbulkan persoalan lebih mendalam mengenai keselamatan landasan, di mana satu siri beberapa kemalangan kereta api dari 2012-2014 mengorbankan lebih 50 nyawa dan ratusan lagi cedera.

Ia muncul pada masa itu bahawa infrastruktur usang, kelewatan dan kesilapan manusia telah meninggalkan sistem landasan kereta api rentan kepada kemalangan, memacu kerajaan untuk melabur dalam sistem keselamatan dan brek baru.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.