Sekurang-kurangnya dua puluh empat orang awam Congo dibunuh oleh pemberontak berkaitan ISIS minggu ini

(SeaPRwire) –   Ekstrimis rebel di timur Congo telah membunuh sekurang-kurangnya dua puluh empat orang awam dalam serangan berasingan minggu ini,

Pemberontak dengan Pasukan Demokratik Bersekutu, yang mempunyai kaitan dengan kumpulan , membunuh 13 orang di wilayah Mambasa, wilayah Ituri pada Selasa, kata Christophe Munyanderu, penyelaras untuk Konvensyen untuk Menghormati Hak Asasi Manusia.

Kebanyakan mangsa dibunuh di rumah mereka, katanya.

Di wilayah Kivu Utara berjiran, ADF membunuh sekurang-kurangnya 11 orang dengan parang dan senjata api di wilayah Beni pada Isnin, kata Kol. Charles Ehuta Omeonga, pentadbir kawasan itu.

Orang awam juga menjadi sasaran di rumah mereka, dan jumlah mangsa mungkin lebih tinggi kerana sesetengah orang hilang, katanya.

Kekerasan telah meresap selama bertahun-tahun di timur Congo, di mana kira-kira 120 kumpulan bersenjata berjuang untuk kuasa, tanah, galian atau keselamatan komuniti mereka.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, serangan ADF telah dipertingkatkan dan merebak ke arah Goma, bandar utama timur Congo, serta wilayah Ituri.

Kumpulan hak asasi dan telah menuduh ADF membunuh beratus-ratus orang dan menculik lagi, termasuk bilangan yang signifikan kanak-kanak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.