Sekurang-kurangnya empat pelancong Mexico terbunuh apabila bot terbalik berhampiran Cancún, kapten ditahan

(SeaPRwire) –   Empat pelancong Mexico mati selepas bot membawa 19 orang terbalik lewat Isnin .

Kapten bot “Diosa del Mar” juga ditahan. Pihak berkuasa tidak menyatakan jenis kapal yang digunakan.

Kapal itu membawa 17 penumpang dan dua anak kapal ketika melakukan perjalanan ke Cancún dari Isla Mujeres, apabila “kandas di teluk antara Isla Mujeres dan Cancún, ketika kembali ke tempat asalnya,” Majlis Bandaraya Isla Mujeres berkata dalam kenyataan media.

“Kami menyatakan solidariti kami dengan keluarga mangsa dan dengan orang yang diselamatkan,” kata majlis itu.

Kebanyakan penumpang diselamatkan oleh tentera laut Mexico, polis tempatan dan agensi pertahanan awam. Sesetengah dihantar ke hospital.

Semua adalah warganegara Mexico. Pihak berkuasa sedang menyiasat sama ada bot itu kepadatan berlebihan. Para penumpang dilaporkan pergi ke sebuah restoran di pulau itu dan sedang kembali ke daratan Mexico apabila kejadian itu berlaku.

“Kami sedang menganalisis keadaan cuaca dan kapasiti bot, sama ada ia mempunyai kapasiti untuk membawa 19 orang itu,” kata Raciel López, peguam negara negeri.

Kawasan Cancún pernah mengalami kemalangan bot serupa dahulu, memandangkan popularitinya .

Pada 2022, dua penyelam Amerika Syarikat terbunuh apabila bot menyelam mengejut mereka. Pada 2018, dua puluh empat pelancong cedera apabila bom kasar meletup di atas feri penumpang di Playa del Carmen, kawasan peranginan lebih jauh ke arah pantai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.