Sekurang-kurangnya tiga maut, lima cedera dalam letupan empangan di Itali

(SeaPRwire) –   Ledakan berlaku pada Selasa di loji hidroelektrik di menyebabkan sekurang-kurangnya tiga pekerja terbunuh dan lima lagi cedera parah, ketua bomba serantau berkata. Sekurang-kurangnya empat orang lagi hilang.

Letupan itu berlaku antara 100 hingga 200 kaki di bawah aras air di loji Bergi di Gunung Apennine selatan Bologna. Letupan itu meruntuhkan dua aras struktur bawah tanah, menyebabkan kebakaran dan banjir, ketua bomba serantau Francesco Notaro memberitahu SKY TG24.

berlaku semasa kerja-kerja menyelenggara sistem elektrik, meletupkan turbin, Prefek Bologna Atillo Visconti memberitahu SKY.

Usaha mencari sedang dilakukan dengan berhati-hati kerana risiko runtuhan tambahan di aras bawah tanah ke-7 dan ke-8, manakala aras ke-9 banjir, pegawai-pegawai berkata. Penyelam membantu usaha mencari.

Video yang disediakan oleh bomba menunjukkan asap menyembul dari bawah tanah di loji hidroelektrik berhampiran tasik milik syarikat kuasa Enel.

Tasik buatan Suviana dibentuk dengan pembinaan empangan dari 1928-32 dan terletak di taman serantau pada ketinggian 1,640 kaki kira-kira 40 batu barat daya Bologna. Enel Green Power menyatakan dalam kenyataan tiada kerosakan ke atas empangan.

menyatakan beliau mengikuti berita “mengerikan” itu dan menyatakan solidariti dengan mangsa dan keluarga mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.