Selepas puluhan maut banjir, Indonesia menabur awan untuk cegah hujan turun

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Indonesia menabur awan pada Rabu, cuba menghalang hujan lebih lanjut dan banjir kilat selepas banjir melanda negara itu pulau Sumatera pada hujung minggu lalu menyebabkan sekurangnya 59 orang mati dan lagi 16 hilang.

Hujan musim tengkujuh mencetuskan tanah runtuh lumpur dan lava sejuk dari Gunung Marapi, akhirnya menyebabkan sungai melepasi tebing mereka. Banjir itu merobohkan kampung bukit di empat daerah di wilayah Sumatera Barat hanya sebelum tengah malam Sabtu.

dan puluhan rumah tenggelam dan ratusan rumah dan bangunan, memaksa lebih 1,500 keluarga melarikan diri ke perlindungan sementara kerajaan, menurut jurucakap Agensi Pengurusan Bencana Negara Abdul Muhari.

Agensi Mencari dan Menyelamat Negara berkata bahawa 59 mayat telah ditarik dari lumpur dan sungai sehingga Rabu, kebanyakannya di daerah Agam dan Tanah Datar yang paling teruk dilanda, manakala penyelamat mencari 16 orang dilaporkan hilang, menyemak semula data awal yang meletakkan bilangan hilang pada 35. Kira-kira 33 penduduk kampung cedera.

melibatkan menyebarkan zarah ke dalam awan untuk mencipta penyinaran, dengan itu mengubah cuaca.

Ketua Agensi Pengurusan Bencara Negara Suharyanto berkata tujuan tindakan Rabu ialah untuk mengalihkan hujan ke tempat lain dan mengekalkan operasi pencarian bebas daripada hujan lebat, yang boleh menghalang kemajuan penyelamat.

Suharyanto, yang hanya menggunakan nama tunggal seperti kebanyakan orang Indonesia, berkata tindak balas kecemasan akan berlangsung sehingga 25 Mei. Pihak berkuasa sedang menilai kawasan mana yang tidak boleh didiami lagi dan mana penduduk perlu dipindahkan “dari zon bahaya.”

Suharyanto bercakap semasa lawatan ke kampung-kampung yang musnah di daerah Tanah Datar yang teruk terjejas pada Rabu.

Ketua Agensi Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik Indonesia Dwikorita Karnawati telah berkata bahawa lebih hujan diramalkan untuk Sumatera Barat dalam beberapa hari akan datang, dan hujan lebat boleh berterusan sehingga minggu depan.

Karnawati berkata sebuah pesawat tentera dihantar ke atas untuk menembakkan serbuk garam ke dalam awan pada Rabu untuk mendapatkan awan melepaskan air dan pecah sebelum mereka mencapai kawasan yang terjejas di wilayah Sumatera Barat.

Muhari, jurucakap agensi bencana, berkata tentera udara Indonesia bekerjasama dengan agensi teknologi negara untuk menjalankan dua pusingan penyemaian awan Rabu setiap menggunakan tan garam natrium, atau garam.

Pekerja menyelamat pula menyusuri sungai dan reruntuhan kampung yang dimusnahkan di mana jalan berubah menjadi sungai perang coklat dan kampung ditinggalkan diliputi lumpur tebal, batu, dan pokok tercabut.

Hujan lebat menyebabkan tanah runtuh dan banjir kilat kerap di Indonesia, sebuah negara kepulauan lebih daripada 17,000 pulau di mana jutaan orang tinggal di kawasan gunung atau berhampiran sawah banjir.

Marapi telah aktif sejak letusan lewat tahun lalu yang membunuh 23 pendaki. Ia antara lebih 120 . Negara itu cenderung kepada keguncangan seismik kerana kedudukannya di Lembangan Pasifik “Cincin Api”, lengkungan gunung berapi dan sesar mengelilingi Lembangan Pasifik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.