Sembilan lelaki dituduh menyebabkan kapal laut Mediterranean yang membunuh tidak bahkan anak kapal, pasukan pertahanan Yunani mengatakan

(SeaPRwire) –   Pasukan pembelaan undang-undang bagi sembilan lelaki Mesir yang akan diadili di selatan Yunani minggu depan dituduh menyebabkan kematian kapal tenggelam di Laut Mediterranean mengatakan Khamis mereka akan mendakwa bahawa Yunani tidak mempunyai bidang kuasa dalam kes ini, dan mengaku klien mereka adalah mangsa yang tidak bersalah yang telah dituduh secara tidak adil.

Sembilan orang, berusia antara awal 20-an hingga awal 40-an, dijadualkan akan diadili di bandar selatan Kalamata pada 21 Mei atas beberapa tuduhan termasuk penyeludupan pendatang haram, penyertaan dalam organisasi jenayah dan menyebabkan kapal tenggelam yang membawa maut. Mereka menghadapi hukuman penjara seumur hidup jika disabitkan.

Adriana, sebuah kapal nelayan yang dipenuhkan, telah berlayar dari Libya ke Itali dengan ratusan pemohon suaka di atas kapal ketika tenggelam pada 14 Jun di perairan antarabangsa di lepas pantai barat daya Yunani.

Jumlah pasti orang di atas kapal tidak pernah ditentukan, tetapi anggarannya berjumlah antara 500 hingga lebih 700 orang. Hanya 104 orang yang terselamat – semuanya lelaki dan kanak-kanak dari Syria, Mesir, Pakistan dan dua orang Palestin – dan kira-kira 80 mayat ditemui. Kapal itu tenggelam di kawasan paling dalam Laut Mediterranean, menjadikan usaha penyelamatan hampir mustahil.

Peguam undang-undang Yunani yang membentuk pasukan pembelaan berbahas pada sidang akhbar di Athens Khamis. Mereka mengaku klien mereka tidak bersalah, dengan mengatakan semua sembilan tertuduh adalah penumpang yang membayar yang telah dikenal pasti sebagai anak kapal oleh mangsa lain yang memberi keterangan di bawah tekanan hanya beberapa jam selepas diselamatkan.

Sembilan orang “adalah orang-orang rawak, orang yang dismuggled yang membayar jumlah yang sama seperti yang lain untuk mengambil perjalanan ini ke Itali dengan harapan untuk hidup yang lebih baik, dan mereka dituduh menjadi sebahagian daripada pasukan penyeludupan,” kata peguam dan ahli pasukan pembelaan Vicky Aggelidou.

Dimitris Choulis, peguam lain dan ahli pasukan pembelaan, berkata bahawa pihak berkuasa Yunani menamakan tertuduh sebagai anak kapal berikutan keterangan sembilan mangsa lain yang mengenal pasti mereka kerana telah melakukan perkara sesederhana seperti menyerahkan botol air atau buah-buahan kepada penumpang lain.

“Selama hampir setahun, sembilan orang berada di penjara tanpa mengetahui apa yang mereka berada di penjara,” kata Choulis.

“Bagi saya, ini sangat menyedihkan untuk melawat dan melihat orang-orang di penjara yang tidak memahami mengapa mereka berada di sana,” tambahnya.

Walaupun Adriana berlayar di perairan antarabangsa, kawasan itu berada dalam zon tanggungjawab carian dan menyelamat Yunani. telah mengikuti kapal itu selama sehari penuh tanpa cuba menyelamatkan mereka di atas kapal. Sebuah bot pasukan pantai dan sekurang-kurangnya dua kapal kargo berada di kawasan ketika kapal nelayan itu terbalik dan tenggelam.

Berikutan tenggelamnya, beberapa mangsa mengatakan pasukan pantai telah cuba menarik kapal ketika tenggelam, dan penyokong hak asasi manusia menuduh pihak berkuasa Yunani menyebabkan kapal tenggelam ketika cuba menarik kapal keluar daripada zon tanggungjawabnya.

Pihak berkuasa Yunani menolak tuduhan menyebabkan kapal tenggelam dan menegaskan anak kapal kapal nelayan itu telah enggan menerima bantuan daripada kapal kargo berhampiran dan daripada pasukan pantai Yunani.

penyiasatan yang dijalankan oleh mahkamah tentera laut Yunani belum mencapai sebarang kesimpulan, dan pasukan pembelaan belum diberi akses ke mana-mana bahagian daripadanya.

Pasukan pembelaan Mesir juga mendakwa kerana kapal tenggelam berlaku di perairan antarabangsa, mahkamah Yunani tidak mempunyai bidang kuasa untuk mengadili kes ini, dan pembelaan akan bergerak untuk menolak kes itu atas alasan tersebut apabila perbicaraan dibuka di Kalamata minggu depan.

Yunani terletak di salah satu laluan paling popular ke Kesatuan Eropah bagi mereka yang melarikan diri daripada peperangan dan kemiskinan di Timur Tengah, Afrika dan Asia. Walaupun kebanyakan mereka menyeberangi negara ke pulau-pulau Aegean timur dari pantai Turki berhampiran, yang lain cuba mengelakkan Yunani sepenuhnya dan bergerak dari Afrika Utara ke Itali melalui laluan Mediterranean yang lebih panjang dan berbahaya.

Khamis, pasukan pantai Yunani mengatakan 42 orang telah diselamatkan dan tiga lagi dipercayai hilang selepas bot membawa pendatang menghantar isyarat kecemasan ketika berlayar selatan pulau Crete, Yunani.

Pegawai mengatakan mereka dimaklumkan oleh pasukan pantai Itali pada tengah malam tentang bot dalam kesusahan 27 batu nautika selatan Crete. Pasukan pantai Yunani berkata 40 orang diselamatkan oleh kapal berhampiran, dan dua lagi diselamatkan oleh sebuah helikopter tentera laut Yunani.

Operasi carian dan menyelamat sedang dijalankan bagi tiga orang dilaporkan oleh mangsa masih hilang. Belum jelas jenis kapal penumpang berada, atau mengapa bot itu menghantar isyarat kecemasan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.