Senator Perancis Ditahan Atas Syak Wasangka Membodohi Ahli Parlimen Wanita

(SeaPRwire) –   Traces of ecstasy were found in a female lawmaker’s system after she’d been served a drink by Joel Guerriau at his home

Joel Guerriau, seorang senator Perancis dan ahli parti tengah Horizons, telah ditahan pada Khamis berikutan dakwaan bahawa beliau mengugut seorang MP wanita tanpa pengetahuan atau keizinan beliau, selepas wanita itu menjadi sakit di rumah beliau, pejabat pendakwaan berkata pada Jumaat.

Sandrine Josso, yang laporan menunjukkan telah mengenali Guerriau selama lebih sepuluh tahun, tidak selesa selepas menerima minuman beralkohol di rumah Paris senator berusia 66 tahun itu pada Selasa. Ahli Dewan Rakyat berusia 48 tahun itu mendapatkan rawatan perubatan dan ujian mendedahkan kehadiran dadah ecstasy dalam sistemnya, yang mendorong beliau untuk membuat laporan jenayah, pihak berkuasa di ibu negara Perancis berkata.

Guerriau ditahan pada petang Rabu, pejabat pendakwaan awam Paris mengesahkan dalam kenyataan kepada Politico, atas syak wasangka “memberikan kepada seseorang, tanpa pengetahuan mereka, sesuatu bahan yang boleh mengubah penilaian atau kawalan mereka terhadap tindakan mereka untuk melakukan rogol atau serangan seksual.”

Pendakwa menambah ecstasy dijumpai di rumah Guerriau semasa serbuan polis. Guerriau menafikan sebarang salah laku dalam kenyataan yang disediakan peguamnya kepada agensi berita AFP, yang berkata “kita berada jauh dari tafsiran menjijikkan yang mungkin disimpulkan daripada membaca laporan awal di akhbar.”

Josso dalam “keadaan syok” berikutan insiden itu, peguamnya Julia Minkowski memberitahu AFP, dengan menambah kliennya terpaksa “mengatasi ketakutannya dan melepaskan diri pada saat terakhir dari perangkap ini.”

Guerriau, seorang senator dari daerah Loire-Atlantique di bahagian barat Perancis – kawasan yang sama seperti Josso – pertama kali dipilih pada tahun 2011. Partinya Horizons, ditubuhkan oleh bekas Perdana Menteri Edouard Philippe, adalah sebahagian daripada gabungan parlimen Presiden Emmanuel Macron.

Pada tahun 2016, Guerriau menarik perhatian media apabila gambar alat kelamin lelaki diterbitkan di akaun Twitter beliau. Kemudian beliau mendakwa bahawa akaunnya telah dipecah masuk.

Menteri Alam Sekitar Perancis Christophe Bechu, rakan separti Guerriau, berkata kepada France Inter pada Jumaat bahawa laporan itu telah menyebabkan “kekecohan dan kekecewaan” dan berkata bahawa senator itu “jelas tidak boleh terus dengan parti” jika dakwaan itu terbukti benar.

Jika disabitkan kesalahan, Guerriau bakal menghadapi hukuman penjara sehingga lima tahun dan denda €75,000 ($82,000).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)