Senegal melantik pemimpin terpilih termuda Afrika sebagai presiden dalam kebangkitannya yang mengagumkan dari penjara ke istana

(SeaPRwire) –   DAKAR, Senegal (AP) — mengambil sumpah Bassirou Diomaye Faye sebagai pemimpin terpilih termuda Afrika sebagai presiden pada Selasa, apabila pemimpin berusia 44 tahun dan sebelumnya tidak begitu dikenali ini menyempurnakan kenaikan dramatik dari penjara ke istana dalam tempoh beberapa minggu.

Pilihan raya bulan lepas menguji reputasi Senegal sebagai demokrasi stabil di Afrika Barat, rantau yang digoncangkan beberapa tahun kebelakangan ini oleh rampasan kuasa dan cubaan rampasan kuasa.

Faye dibebaskan dari penjara kurang daripada dua minggu sebelum undian, bersama-sama dengan mentor dan tokoh pembangkang popular Ousmane Sonko, berikutan amnesti politik yang diumumkan oleh presiden keluaran Macky Sall. Penangkapan mereka telah mencetuskan protes berbulan-bulan dan kebimbangan bahawa Sall akan mencari penggal ketiga dalam jawatan walaupun terhad penggal.

Dalam ucapan pertamanya sebagai presiden, Faye mengingati mereka yang terbunuh dan ditahan semasa protes dan berjanji akan melaksanakan kedaulatan yang lebih besar untuk Senegal sambil bekerja untuk membina kemakmuran.

“Saya sedar bahawa keputusan pilihan raya menyatakan hasrat sistemik mendalam,” katanya.

Ini adalah jawatan terpilih pertama Faye, bekas pemeriksa cukai. Kenaikannya menggambarkan ketidakpuasan meluas di kalangan belia Senegal terhadap arah negara — perasaan biasa di seluruh dunia, yang mempunyai populasi paling muda di dunia dan beberapa pemimpin yang sangat dituduh memegang kuasa selama dekad.

“Ini adalah penamat perjuangan panjang untuk demokrasi dan kedaulatan undang-undang,” kata Aissata Sagna, pekerja kilang berusia 39 tahun yang bekerja untuk kempen Faye. “Ini adalah hari perayaan bagi kami, walaupun kami telah kehilangan belia yang terbunuh semasa perhimpunan.”

kadar pengangguran tinggi. Perang di Ukraine telah membantu menaikkan harga makanan dan tenaga. Seperti penduduk bekas jajahan Perancis yang lain, orang Senegal semakin tidak puas hati dengan Perancis, kerap dituduh mengeksploitasi hubungan jangka panjangnya dengan Afrika Barat.

Faye berkempen dengan janji untuk membersihkan rasuah. Sebelum pilihan raya, beliau mendedahkan pengisytiharan asetnya dan memanggil calon lain untuk berbuat demikian. Ia menyenaraikan rumah di Dakar dan tanah di luar ibu negara dan di kampung halamannya yang kecil. Akaun banknya menjumlah kira-kira AS$6,600. Seorang Muslim amalan, Faye mempunyai dua isteri, kedua-duanya hadir pada Selasa.

“Saya fikir cabaran pertama adalah pembentukan kerajaannya” (Faye), kata Alioune Tine, pengasas pusat fikiran Senegalese Afrikajom Center. “Ini akan menjadi mesej konkrit pertama yang dihantar kepada rakyat Senegal. Saiz, keragaman dan profil akan dianalisis dengan saksama untuk melihat sama ada mereka memenuhi permintaan untuk perubahan daripada masa lalu.”

Rakan sekutu mengawasi dengan teliti dasar ekonomi Faye berikutan janjinya untuk memperbaiki pengurusan sumber asli. Senegal telah membuat penemuan minyak dan gas baru dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi penduduk belum melihat sebarang manfaat sebenar. Ahli analisis memberi amaran, bagaimanapun, bahawa rundingan semula perjanjian boleh menghalau pelabur.

Presiden baru ini agak tidak dikenali sehingga Sonko, tokoh pembangkang popular yang datang ketiga dalam pilihan raya sebelumnya pada 2019, menamakannya untuk bertanding bagi pihaknya selepas dilarang daripada pilihan raya kerana sabitan terdahulu. Walaupun peranan masa depan Sonko dalam pentadbiran baru tidak jelas, beliau dijangka memainkan peranan penting.

Faye ditahan kerana didakwa fitnah tahun lepas, manakala Sonko menghadapi beberapa tuduhan, termasuk pertempuran undang-undang yang berlarutan bermula apabila beliau dituduh merogol pada 2021. Beliau dibebaskan daripada tuduhan merogol tetapi disabitkan mencorak pemuda dan dijatuhi hukuman penjara dua tahun tahun lepas. Penyokong Sonko mengatakan masalah undang-undangnya adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk menghalang calonnya.

Walaupun Sall akhirnya menolak untuk bertanding untuk penggal ketiga, beliau secara tiba-tiba menangguhkan pilihan raya pada Februari dengan hanya beberapa minggu lagi, memicu gelombang protes lagi. Langkah itu dibatalkan oleh mahkamah perlembagaan negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.