Senegal mengenakan sekatan internet sebagai ahli parlimen mempertimbangkan melanjutkan tempoh jawatan presiden

(SeaPRwire) –   Pada Isnin, kerajaan telah menghadkan capaian internet mudah alih dan menghalang perhimpunan penunjuk perasaan ketika ahli-ahli parlimen sedang mempertimbangkan satu rang undang-undang untuk melanjutkan tempoh jawatan Presiden Macky Sall berikutan keputusannya untuk menangguhkan pilihan raya presiden Senegal pada 25 Februari.

Sall mengumumkan pada bulan Julai bahawa beliau tidak akan mencalonkan diri untuk penggal ketiga dalam pejabat. Pada Sabtu, beliau menyatakan persoalan mengenai senarai calon yang diluluskan dan kontroversi pilihan raya lain sebagai sebab untuk keputusannya menangguhkan pilihan raya bulan ini.

Ahli-ahli Dewan Negara sedang membincangkan satu rang undang-undang yang mengesyorkan penangguhan sehingga enam bulan. Sekiranya diluluskan, undang-undang itu akan menetapkan pilihan raya seterusnya pada Ogos, empat bulan selepas tamat tempoh jawatan presiden Sall.

Pada Isnin, dua parti pembangkang telah mengemukakan petisyen mahkamah yang mempersoalkan penangguhan pilihan raya. Permohonan mereka agar Majlis Perlembagaan Senegal mengarahkan “sambungan proses pilihan raya” mungkin akan menimbulkan pertikaian undang-undang yang berpanjangan dan menambah ketegangan sedia ada antara ahli parlimen dan kehakiman.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menggesa kerajaan menganjurkan pilihan raya “secepat mungkin” dan menyeru semua pihak yang terlibat “menyelesaikan sebarang pertikaian politik melalui perundingan, pemahaman dan dialog yang beradab.”

Di luar dewan, pasukan keselamatan telah melepaskan gas pemedih mata untuk menyuraikan penyokong pembangkang yang berhimpun untuk memprotes rang undang-undang itu. Penunjuk perasaan juga membakar tayar dan menghalang laluan jalan di Dakar, ibu negara Senegal. Beberapa orang ditahan.

“Kami tidak akan menerima rampasan kuasa perlembagaan di negara ini. Ia terletak kepada rakyat untuk keluar dan membebaskan diri,” kata Guy Marius Sagna, seorang aktivis dan ahli parlimen pembangkang.

Tiada pilihan raya presiden Senegal pernah ditangguhkan sebelum ini. Sall berkata beliau menandatangani perintah untuk menangguhkan pilihan raya akan datang kerana pertikaian antara kehakiman dan parlimen mengenai penyingkiran sesetengah calon dan dilaporkan kewarganegaraan berganda sesetengah calon yang layak.

Kementerian Komunikasi, Telekomunikasi dan Ekonomi Digital berkata perkhidmatan internet mudah alih telah dipotong pada Isnin “disebabkan penyebaran beberapa mesej benci dan subversif yang disiarkan di media sosial dalam konteks ancaman dan gangguan kepada ketenteraman awam.”

Ketegangan telah meningkat di Senegal sekurang-kurangnya selama setahun. Pihak berkuasa juga memotong capaian internet dari telefon bimbit pada Jun 2023 apabila penyokong pemimpin pembangkang Ousmane Sonko bertembung dengan pasukan keselamatan. Sonko merupakan salah seorang daripada dua pemimpin pembangkang yang disenaraihitamkan daripada senarai akhir calon presiden bulan ini.

Ahli-analisis berkata krisis di Senegal boleh mengancam lagi kestabilan Afrika Barat ketika rantau ini sedang berdepan dengan lonjakan rampasan kuasa dan ancaman terhadap institusi demokratik baru-baru ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.