Seorang gadis hilang, menarik perhatian Afrika Selatan. Kini ibunya dituduh menjualnya

(SeaPRwire) –   CAPE TOWN, Afrika Selatan (AP) — Ibu kepada seorang gadis berusia 6 tahun yang hilang selama hampir tiga minggu telah ditangkap dan didakwa pada Khamis dengan penculikan dan menjual atau memperdagangkan anak perempuannya, satu kejutan mengejutkan dalam kes yang telah menyita perhatian negara dan memicu kemarahan dalam yang kecil, di mana keluarga tinggal.

Gadis itu, Joslin Smith, masih belum ditemui dan polis memperbaharui panggilan untuk “setiap warga, setiap orang” untuk membantu menemukannya di tengah ketakutan bahawa dia mungkin telah dibawa ke bandar yang berbeza atau bahkan keluar dari negara.

Pada hari-hari selepas kehilangan Joslin pada bulan lalu, media tempatan melaporkan bahawa jiran menuduh ibunya menjualnya hanya lebih dari $1,000.

Penemuan pakaian kanak-kanak yang dibuang berhampiran rumah Joslin pada hujung minggu lalu meningkatkan emosi.

Ibunya, Kelly Smith — yang nama penuh diberikan oleh pendakwa ialah Racquel Chantel Smith — kini telah didakwa dengan kesalahan penculikan dan penyeludupan manusia bersama-sama tiga orang lain, dua lelaki dan seorang wanita. Salah seorang lelaki itu ialah teman lelaki Smith. Dia mendakwa dia meninggalkan Joslin dengannya pada 19 Februari semasa dia pergi bekerja.

Joslin dilaporkan hilang pada hari itu.

Empat suspek itu tidak memasukkan plea terhadap dakwaan dan satu lagi perbicaraan mahkamah telah ditetapkan minggu hadapan. Mereka akan kekal dalam tahanan, kata pendakwa.

Joslin belum ditemui walaupun operasi pencarian besar-besaran melibatkan polis, bomba, pihak berkuasa bandar dan unit anjing pengesan khas di sekitar rumah keluarga berhampiran Saldanha Bay, kira-kira 120 kilometer (75 batu) ke utara Cape Town di pantai barat Afrika Selatan. Menteri polis negara melawat kawasan itu dan bertemu dengan Kelly Smith.

Polis berkata pakaian kanak-kanak telah ditemui pada hujung minggu lalu berhampiran penempatan rumah-rumah kecil dan pondok di mana Joslin tinggal. Ia dihantar ke makmal untuk pemeriksaan forensik.

Pendakwa berkata dalam dokumen mahkamah yang dikeluarkan pada Khamis bahawa Kelly Smith dan yang lain telah merancang untuk menculik Joslin dan secara sengaja menjual, menghantar atau menukar dia. Suspek menghadapi hukuman penjara seumur hidup jika disabitkan kesalahan utama penyeludupan manusia.

Empat suspek meninggalkan mahkamah di Vredenburg, sebuah bandar berhampiran Saldanha Bay, dalam van polis berperisai sebagai kumpulan besar berkumpul di luar, berulang kali berteriak “Keadilan untuk Joslin”.

Komisioner Polis Wilayah Cape Barat Thembisile Patekile memberitahu wartawan bahawa lebih banyak penangkapan mungkin dibuat, tetapi pihak berkuasa juga perlu fokus semula pada pencarian Joslin.

“Pada peringkat ini, kami tidak mempunyai kanak-kanak,” katanya. “Tujuan utama kami adalah untuk mencari kanak-kanak itu. Kami masih mahu mencari kanak-kanak itu hidup.”

Pihak berkuasa telah memberikan ejaan yang berbeza untuk nama gadis itu. Polis mengenal pasti dia sebagai Joslin, manakala pendakwa menamakannya sebagai Joshlin dalam dokumen mereka. Ia tidak dapat dipastikan secara langsung ejaan nama sebenarnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.