Sepanyol akan membatalkan ‘golden visas’ yang membenarkan penduduk bukan EU yang kaya untuk kekal jika mereka membeli hartanah

(SeaPRwire) –   MADRID (AP) — Kerajaan Sepanyol berkata Isnin bahawa ia merancang untuk membatalkan “visas emas” yang membolehkan orang kaya dari luar Kesatuan Eropah untuk memperoleh permit tinggal dengan melabur lebih daripada setengah juta euro (dolar) dalam hartanah.

Sánchez berkata kerajaannya akan mengkaji pembaharuan dalam mesyuarat Kabinet mingguan Selasa.

Berucap Isnin, Sánchez berkata pembaharuan itu adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk menjadikan perumahan “hak, bukan perniagaan spekulatif.”

Kerajaan berkata kira-kira 10,000 visa sedemikian telah dikeluarkan sejak langkah itu dibawa ke undang-undang pada 2013 oleh kerajaan kanan Parti Rakyat Popular sebelum ini sebagai cara untuk menarik pelabur asing.

“Visas emas” sangat dikritik kerana mendorong kenaikan harga hartanah dan spekulasi dalam sektor perumahan. Kenaikan harga rumah yang melambung tinggi telah lama menjadi masalah besar bagi ramai rakyat Sepanyol, terutamanya di bandar-bandar utama negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.